Laparoszkópia

A következő elváltozások esetén javasoljuk a has- és/vagy medenceüreg tükrözését az ún. laparoszkópiát, pelviszkópiát:

 • alhasi eredetű panaszok,
 • bizonytalan nőgyógyászati vizsgálati leletek vagy a meddőség okának megállapításához,
 • méhen kívüli terhesség gyanúja illetve
 • egyéb nőgyógyászati megbetegedések esetén.
Ha a lelet alapján kezelés válik szükségessé, azt már a tükrözés keretében megkezdhetjük, elvégezhetjük.

Az eljárással gyógyíthatóak:

 • a méh myomái és helyzeti rendellenességei,
 • a petevezetékek és petefészkek egyes betegségei,
 • az egyre gyakrabban észlelt és komoly alhasi panaszokat ill. meddőséget okozó endometriózis különböző megjelenési formái,
 • bizonyos fejlődési rendellenességek,
 • a gyulladások következtében kialakuló és meddőséget gyakran okozó összenövések valamint
 • bizonyos típusú vizelettartási zavarok.

A továbbiakban ismertetett kezeléseket a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegének vezető főorvosaként, az intézet szakmai hátterével végzem. 

A tükrözést többnyire általános altatásos érzéstelenítéssel végezzük. A tükrözés történhet "zárt” vagy "nyílt” módon.
   
 • Zárt tükrözésnél először egy speciális tűvel szén-dioxidot (mintegy 3 litert) juttatunk be a hasüregbe, hogy később jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm-es, köldöktáji bevágáson át megvilágított vezetőcsövön keresztül optikai műszert (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe.
 •  
 • Nyílt tükrözésnél – megelőző hasműtétek esetén - először egy kisebb (2-3 cm-es), köldök alatti íves vágással felnyitjuk a hasfalat, és utána vezetjük be a csövön keresztül az optikai műszert (laparoszkópot), valamint a gázt. Az eljárás mellett akkor döntünk, amikor a kórelőzményi adatok alapján köldök környéki összenövéseket várva nehéz behatolásra számíthatunk.
 •  
 • A has- és medenceüreget ritkán a hüvelybemeneten keresztül töltjük meg a gázzal és onnan vezetjük be az optikai műszert.

Azt, hogy adott esetben melyik módszert javasoljuk, előzetesen mindig egyeztetjük a pácienssel.

A tükrözés során gyakori, hogy a hüvelybemeneten keresztül egy járulékos műszert (szondát; lásd. ábra) vezetünk a méhüregbe, mellyel a méh mozgatható, így jobb betekintést nyerhetünk a kismedencébe.

Ha a tükrözést egy esetleges kívánt terhesség érdekében végezzük, a szondán keresztül festékanyagot juttathatunk a méhen át a petevezetékekbe, így vizsgálható annak állapota és átjárhatósága. Ezt az eljárást chromopertubációnak hívjuk.

Amennyiben a tükrözés első lépéseként végzett hasi áttekintés eredménye további vizsgálatot vagy kezelést tesz szükségessé, akkor rendszerint az alhas oldalsó és középső részén további csöveket vezetünk a hasüregbe, melyeken át speciális műszereket (pl. kanülöket, tapintó rudakat, apró csipeszeket, fogókat és ollókat, ill. lézerszondát) juttatunk be. Ezek segítségével vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz, vagy végezhetünk ugyanazon érzéstelenítés keretei között olyan beavatkozásokat, melyek egyébként újabb operációt igényelnének. 

Azendoszkópos sebészetben alkalmazott CO2 lézer készülék bizonyos kórképek(Endometriosis, PCO, Összenövések) legoptimálisabb kezelését biztosítja. Alézeres műtét során rendkívüli pontosságú és finomságú beavatkozást vagyunk képesek végrehajtani, amely a tökéletes gyógyuláshoz vezet. Endometriózis esetén a lézeres műtéti eljárása betegség teljes kiirtását jelenti, valamint csökkenti a műtét utániösszenövések kialakulásának veszélyét.

Az elmúlt közel 10 évben aktívan foglalkozom nőgyógyászatiendoszkópiával és rutinszerűen alkalmazom ezt a típusú eljárást lézerrel iskombinálva. A meddőségi és nőgyógyászati problémák széles skáláján alkalmazommind az endoszkópiát, mind a lézert: endometriózis kezelésében, miómákeltávolításában, policisztás ovárium kezelésében, méheltávolítás céljából,vérzési rendellenességek esetén, de méhen kívüli terhességet is endoszkóposanoperálom. Az elmúlt évek alatt elvégzett több száz beavatkozássorán azt tapasztaltam, hogy ezzel a technikával az elváltozások nagyon jóhatásfokkal kezelhetőek.


Az alábbi linkekre kattintva részletesen is olvashat arról, hogy hogyan alkalmazom a laparoszkópiát konkrét nőgyógyászati problémák esetén.

Endometriózis eltávolítása laparoszkóppal
Mióma eltávolítása laparoszkóppal
Laparoszkópos méheltávolítás
Méhen kívüli terhesség megoldása laparoszkóppal

Gyakran ismételt kérdések a laparoszkópiával kapcsolatban:

Tisztázzuk a fogalmakat: mi az a nőgyógyászati endoszkópia, hiszteroszkópia ás a laparoszkópia?
Mi történik laparoszkópia során? Mi a műtét menete?
Terhességi esélyek laparoszkópia után.


 

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!