Meddőség lelki okai: pszichés meddőség

Pszichés meddőségKözismert az a mondás, hogy egy nő két dologért hajlandó bármit megtenni az életében: azért, hogy gyermeke legyen és azért, hogy ne legyen. Az ember ösztönös, a fajfenntartásért felelős vágya, hogy saját gyermeke szülessen.

Egyre többet találkozom olyan párokkal, akik évek óta próbálkoznak a gyermekvállalással, a kivizsgálások során semmilyen rendellenességet nem találtak egyik félnél sem, és mégis sem a spontán próbálkozás, de még az inszeminációk, lombik beavatkozások sem jártak sikerrel.

Gyakran előfordul, hogy lelki okok állnak annak hátterében, hogy a megtermékenyülés elmarad, vagy ha be is következik, a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni. Ezen lelki okok többnyire tudat alatti aggodalmak, akár a párkapcsolatra vonatkozóan, akár az anyasággal kapcsolatban, de a párok családi háttere, szülőkhöz való viszonya is nagymértékben befolyásolni tudja a fogamzóképességet.

A gyermekre vágyó párok életében a minden hónapban megjövő menstruáció, a sok-sok negatív terhességi teszt végzése, a várakozás, a környezeti elvárások és a nyomás fokozódása egyértelműen negatív hatással van a pszichés állapotra.

Agyermektelenség a legtöbb pár esetében elhúzódó lelki krízist, lelkimegterhelést jelent. Igen gyakran fellép az önvád, illetve a másik fél vádlásaa gyermektelenség miatt. Sok esetben akár a kapcsolat is tönkremehet, hakiderül, hogy valamelyik fél "hibájából” nem születhet gyermek.

A pszichéstényezõk lényegesen befolyásolják a kezelés hatásosságát is, ezért mindenházaspár kezelésében a pszichoterápiának is az alkalmazott beavatkozásokrészének kell lennie. Az optimális meddőségi kezelések során, amennyiben a kezelőorvos és a páciens is úgy látja, érdemes bevonni pszichológus szakember segítségét, aki kisebb nagyobb rendszerességgel megpróbál pszichés stressz oldó tréningeket tartani.

Számos olyan eset ismert, ahol a terhesség végül akkor következett be, amikor a pár rendszeres terápia során szembenézett a problémákkal, sérelmekkel, és így a gátak feloldása után már spontán bekövetkezett a terhesség.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!