Endometriózis (Endometriosis): tünetei, kezelése és műtéti lehetőségei

Kíváncsi, hogy hogyan lehet az endometriózist a leghatékonyabban, modern módszerrel megoldani? Az endometriózis laparoszkópos kezelése menüpontban részletesen olvashat a beavatkozás menetéről, előnyeiről és megtörtént esetekről.

Endometriózis kezeléseAz endometriózis napjainkban is rejtélyes betegség, amely a nőket a reproduktív életéveikben érinti. A név az "endometrium" szóból származik, amely a méh belfelszínét borító nyálkahártya.

A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül, és vérzés formájában leválik. Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezt, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriózisnak.

Az endometriózis csomók a méh nyálkahártyájához hasonlóanreagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során, minden hónapbanhasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak.

Szemben a méhnyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számáranincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregivérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övezőterületen következményes gyulladással és hegképződéssel.

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése
a hasüreg, ide értve:
 • petefészkeket,
 • a petevezetőket,
 • a méhet függesztő szalagokat,
 • a hüvely és végbél közötti réteget,
 • a méh külső felszínét,
 • a méh vastag izomrétegét,
 • a beleket és
 • a medence hashártyaborítékát.
A petefészken elhelyezkedő endometriózis tipikus példája az ún. "csokoládé ciszta", mely súlyos tüneteket és következményeket okoz. 

Endometriózis tünetei

 
Az endometriózis leggyakoribb tünetei:
 • a fájdalom (főleg a menstruációs vérzés előtti és alatti fájdalom, amely súlyosabb, mint a "normális menstruációs görcsök"),
 • fájdalom a házasélettel összefüggésben,
 • meddőség, továbbá
 • rendszertelen erős vérzések.
Az egyéb tünetek közé sorolhatók:
 • a fáradékonyság,
 • a menstruáció során fájdalmas bélmozgások,
 • véres széklet,
 • deréktáji fájdalmak,
 • hasmenés vagy székrekedés,
 • esetleg egyéb béltünetek.
 • Vizelési panaszok közül fontos a görcsös vizelés és a vérvizelés.
Az endometriózisban szenvedő nők egy csoportja tünetmentes.

Fontos kiemelni, hogy az endometriózis oka az orvostudomány jelenlegi állása szerint ismeretlen. Számos elméletet dolgoztak ki, de ezek közül egyik sem látszik megmagyarázni valamennyi esetet.

A legjelentősebb, a "retrográd menstruáció" elmélete - amely szerint a menstruáció során a menstruációs szövettörmelék a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jut vissza, ott megtapad a hashártyán, és növekedésnek indul. Néhány endometriózis szakember véleménye szerint a nők többségénél retrograd menstruáció igazolható, valószínűleg a hormonális- vagy az immunrendszer elváltozása teremti meg a feltételeket, hogy a szövettörmelék a hashártyán megtapadjon, és növekedésnek induljon - azaz endometriózis alakuljon ki.


Az endometriosis I. stádiumban csak kevés és kisméretű felrakódások láthatók, melyek kezelése - a jellemzőikből következően – könnyebb, míg a IV. stádiumban már több, egymástól távol eső szervet is súlyosan érint, ameyek kezelése rendkívül nehéz, komoly szakmai kihívást jelent a legkomolyabb szaktekintélyek számára is.

A stádiumbeosztás nem feltétlenül van arányban az okozott tünetek mértékével. Meddőséget már a legenyhébb forma is okozhat, azonban fájdalmat még nem biztos, hogy észlel a páciens. A betegség fennállásának előrehaladtával az állapot egyre inkább súlyosbodik, megnehezítve így a lehető legkorrektebb operatív ellátás eredményességét.

Diagnosztika

 
Az endometriózis diagnosztizálásában napjainkban az egyedüli megbízható módszer a vizuális betekintés a hasba laparoszkópia azaz hasi tükrözés segítségével, ahonnét nyert szövettani anyag, majd szövettani diagnózis birtokában mondhatjuk ki az egyértelmű véleményt.

A laparoszkópia jelentősége nemcsak abban van, hogy a tipikus tüneteket produkáló páciensek hasába betekintsünk, és ott láthassuk az elváltozás megjelenési formáját és stádiumát, hanem (és erre nagyon fel kell hívni a figyelmet) az ott talált állapotot akár azonnal is meg lehessen oldani a lehető legkisebb műtéti terhelés mellett!


Meddőségi kivizsgálás során, ha egyéb okot nem találunk, illetve a harmincas éveikben járó gyakori alhasi panaszokról beszámoló nőknél fel kell ajánlani a diagnosztikus laparoszkópiát a további sikerek elérése érdekében.

Amennyiben ide kattint, endometriosis endoszkópos eltávolításáról láthat műtét közben készült felvételeket.

Endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése a hosszú évek során változott, de a biztos gyógyítás módját még nem találták meg. A fájdalom csökkentésére általában fájdalomcsillapítókat írunk fel az endometriózisos betegnek. A hormonokkal történő kezelés célja a peteérés meggátlása, lehetőleg hosszútávon, ez az endometriózis visszafejlődését idézi elő a kezelés ideje alatt, és további néhány hónapra a kezelés abbahagyása után is.

Azonban tekintettel arra, hogy az alapbetegséget nem gyógyítja meg, és hamar visszatérnek a tünetek, ma már nem tartjuk korszerűnek az operatív kezeléssel összehasonlítva.
 
Az endometriózis csomók műtét útján eltávolíthatók vagy megsemmisíthetők, enyhülnek a tünetek, és meddőség fennállása esetén bekövetkezhet a spontán terhesség. A laparoszkóp útján végzett műtétek egyre gyakrabban helyettesítik a nyílt hasi műtéteket.

Operatív laparoszkópia
során a műtétet laparoszkópon keresztül végezzük lézer, elektrosebészeti berendezések és miniatürizált sebészi eszközök segítségével. A lézersebészeti eljárás előnye az elektrosebészeti módszerekkel szemben, hogy a hőhatás, amivel az endometriózis csomókat tulajdonképpen elporlasztjuk, sokkal kisebb mértékben van hatással a környezetre. Így a beavatkozás során a legfinomabb hasi szerveken, mint például a petevezetőn, a húgyhólyagon, húgyvezetéken, vagy akár a beleken is tudunk operálni, ha éppen ott tapadt meg az endometriózis.

A leggyakrabban alkalmazott eljárások endometriózis esetén a csomó lézeres vagy elektromos elporlasztása, kimetszése, a csokoládé ciszta kihámozása a petefészekből, az érintett petefészek eltávolítása (modern technikával nem választandó módszer), az endometriózis okozta összenövések oldása és a méhfali endometriózis kimetszése.
 
Operatív kezelés utáni teherbeesési esélyek

 
Nemzetközi irodalmak szerint a legnagyobb esély a rövid ideje - egy-két éve - fennálló meddőség után várható, ekkor a terhességi rátát 68% körülinek írják le. A 3-7 éve fennálló meddőségben ugyanezt az arányt 43%-nak, míg 8 évnél régebbi infertilitásnál 10% alattinak adja meg. Azok közül, akiknek megadatik az áldott állapot 30%-uk az első 3 hónapban, 50%-uk a 6.hónapig, míg 86%-uk a 15.hónap végére esik teherbe.
 
Táblázat. Teherbeesési ráta az endometriózis sebészi kezelése utáni első 15 hónapban

Endometriózis foka
         
Terhességi ráta
         
Enyhe70-85%
Közepes55-60%
Súlyos40-45%
Átlag55-65%
 
További, a témához kapcsolódó tartalom:

Endometriózis kezelése laparoszkóppal
Sikertörténet endometriózis kezelésében
Az endometriózisról. (Anyák Lapja, 2009. augusztus)

Március első hete világszerte az endometriózis hete, amely apropóján több híranyag is megjelent a médiában. Az alábbiakban adok ízelítőt olvasóimnak.

Rejtélyes női betegség - Van megoldás, Házipatika.com, 2012. március 2.
 Nagyon jó beépített animációs videó anyaggal.
Endometriózis: A hajlambetegség, Webbeteg, 2012. március 3.
Március elején endometriózis hete - Népszava Online, 2012. március 5.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!