IVF (lombik bébi program)

Azon pácienseknél, akiknek meddőségi kivizsgálása során fény derül:

 • Kétoldali átjárhatatlan petevezetőre,
 • Előrehaladott endometriosis által károsodott petevezető funkcióra, 
 • Jelentős hormonális problémákra, 
 • Alacsony spermiumszámra, 
 • Előrehaladott anyai életkorra,

az asszisztált reprodukciós eljárások közül az IVF – In Vitro Fertilizációs/Lombik bébi - kezelés jelenti a megfelelő therápiás eljárást. 
 

  A továbbiakban ismertetett kezeléseket a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegének vezető főorvosaként, az intézet szakmai hátterével végzem.

Lombik bébi program (IVF) menete:


A lombik bébi (IVF) eljárás során - betegeinknél egyénre szabott kezelési protokollt alkalmazva – a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval kezeljük a hölgypácienst, késztetjük petefészkeit a több tüsző növesztésére. A megfelelő ciklusnapokon ultrahanggal ellenőrizzük a petefészkekben a tüszők érését.

Optimális érettségi állapot esetén – rövid altatásban - egy vékony tűvel, ultrahang vezérlés mellett, hüvelyen keresztül leszívjuk a petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat. A tüszőfolyadékban a petesejteket sztereomikroszkóp segítségével, magasan képzett embriológusok keresik meg, értékelik és a kinyert petesejteket laboratóriumi körülmények között speciális tápoldatba ill. szövettenyésztő edénybe helyezik, mely az ivarsejtek és embriók fejlődése számára az optimális körülményeket biztosítja.

A pár férfitagja által leadott spermiumváladékot előkészítés után felhasználva, termékenyítjük meg egyesével a kinyert petesejteket. A megtermékenyítés a punkciót követően 3-4 órával történik a megfelelően előkészített és feldolgozott spermiummal.

A megtermékenyítést követő napokon embriológusaink ellenőrzik a sejtosztódás folyamatát mikroszkóp alatt, így lehetőségünk van a legjobb osztódási tulajdonságot mutató embriók szelektálására és az ezek közül vissza nem ültetett – számfeletti – embriók lefagyasztására.

A megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók visszahelyezése (embriótranszfer) a petesejt leszívástól számított 48-72, esetleg 120 órával történik. Az embriókat először speciális embrió megtapadást elősegítő tápoldatban tároljuk, majd egy vékony katéter segítségével juttatjuk a méh üregébe. Ezt a beavatkozást – mivel fájdalommal nem jár - altatás nélkül végezzük.

A visszaültetési eljárás során törekszünk arra, hogy a többes terhesség esélyét visszaszorítsuk. Ennek elérésére megpróbáljuk megtalálni azt az optimális minimális embriószámot, ami elégséges lehet a terhesség bekövetkeztéhez.

Lombik bébi (IVF) kezelés akkor is szóba jön, ha a probléma a pár férfi tagjánál van.
Bővebben az
ICSI (Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás) eljárásról.

Gyakran ismételt kérdések a lombik bébi programmal (IVF) kapcsolatban:

 

Angol nyelvű kis videó illusztrációkkal az IVF (lombik bébi) eljárásról.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!

  Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

  Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
  Dr. Fülöp István
  Meddőségi és Endoszkópos specialista
  1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
  +36 30 630 ....
  kapcsolat@nemesekteherbe.hu
  Új Széchenyi Terv
  Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!