Endometriózis 4.

A 31 éves hölgy azzal keresett fel, hogy rendkívül erősgörcsös menstruációi vannak, a menses alatt kifejezetten fájdalmasak aszékletürítések és mivel kisbabát is szeretnének, ezért megemlítette azt is,hogy a szexuális együttlétek gyakorta kellemetlenek és néha kisebb vérzések iskövették az együttléteket.

Akivizsgálásunk során súlyos kismedencei endometriosist találtam, mely a méhmögötti területen, a Douglas üregben növekedett a végbélhez közel, úgy, hogyidőközben be is tört a hüvely felső területére. Ez a terjedési irány okozta azegyüttlétek során jelentkező vérezgetést. A végbél közelsége magyarázta aciklikus fájdalmas székletürítést.

Műtéti kezelés vált szükségessé. Az ideálisműtéti megoldás kiválasztásához, mint mindig, itt is alapos előzeteskivizsgálásra volt szükség. Az elvégzett kismedencei MRI vizsgálat és azintézetünkben végzett speciális végbélen keresztül történő ultrahang vizsgálatmegállapította, hogy az elváltozás főleg a hüvely felé terjed és a végbél falanem érintett. Ennek tükrében laparoszkópiás műtéti megoldás mellett döntöttünk.

Az ilyen típusú műtét során két lényeges nehézséggel kell számolni, az egyik,hogy a hüvelyben látható eltérés kiterjedése a mélyben mindig sokkal nagyobbnakbizonyul - hasonlóképpen, mint a jéghegy csúcsa ami kilátszik a tengerből; amásik, hogy a végbél rendkívül közel van az operációs területhez, ezért asérülés veszélye fokozott.

A beavatkozás során a hasüreg felől CO2lézerrel eltávolítottuk a mogyorónyi méretű endometriosis csomót, melynekkomplett eltávolítása szükségessé tette, hogy laparoszkóppal a hüvelyfalból iski kellett metszeni egy 2cm-es területet, majd rekonstruálni az eredetiviszonyokat. A lézersebészeti módszer, jelentős előnyt jelentett abban, hogybiztonságosan lehetett operálni a végbél közelsége ellenére.

A páciens aműtétet követően két nappal otthonába távozott és a hüvelyfali sebvarratsorának gyógyulása után spontán próbálkozik a teherbe eséssel.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!