A meddőség okai, jelei, kezelése

Orvosi értelemben meddőségről – infertilitásról - akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem eredményez terhességet. Meddőségnek nevezzük azt az állapotot is, ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg.

A megtermékenyülés folyamata nagyon összetett, melynek során hormonok, kémiai és fizikai mechanizmusok százainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie.

A heréknek folyamatosan spermiumokat kell termelniük, melyeknek azután érniük kell a mellékherében, be kell jutniuk a hüvelybe, majd pedig a méhen át a petevezetékbe. Ott 24 órán belül találkozniuk kell az ovuláció során a petefészekből kiszabadult petesejttel, utána egyetlen spermiumnak be kell jutnia a petesejtbe és megtermékenyítenie azt.

Ezt követően a megtermékenyült petesejt még két napig tartózkodik a petevezetékben, azután pedig a méh üregébe kell vándorolnia és ott további osztódás és növekedés után be kell ágyazódnia a méh nyálkahártyájába.

Amennyiben egy egészséges házaspár minden szempontból az ideális időpontban él házaséletet, a kívánt teherbeesés valószínűsége „csupán” 25-30 %. Ez meglepően alacsony számnak tűnhet, és ezek alapján bátran mondhatjuk, hogy minden emberélet megfoganása egy csoda, hiszen számtalan tényezőnek kell egyszerre jelen lennie és megfelelően működnie.  

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a gyermekvállalás a nők húszas éveiben volt jellemző, addig napjainkra – a különböző szociális és gazdasági változások következtében – a családtervezés későbbre tolódott, s nem ritka, hogy a nők az első gyermeküket csak a harmincas éveik derekán szülik meg.

Az életkor előre haladtával azonban csökken a fogamzóképesség, és egyre nagyobb számban találkozunk a teherbe esés nehezítettségével. Ma hazánkban a párok kb. 15-20%-a küzd meddőséggel, amely kb. 150.000 pártjelent! A témáról bővebben a "Meddőség kulisszatitkai" című cikksorozatomban olvashat.

 

Mikor érdemes segítségért fordulni?

Meddőségi kivizsgálást 12 hónap sikertelenség esetén ajánlott végezni, azonban ez az időtáv az életkor előrehaladtával csökkenthető. Természetesen, azon esetekben, ahol a pár idősebb vagy a kórelőzményben ismert - meddőségre utaló - betegség szerepel, a probléma korábban is diagnosztizálható és kezelhető.

Amennyiben Ön az alábbi problémák valamelyikével küzd, érdemes meddőségi szakemberhez fordulnia.

  1. 1 éve védekezés nélkül nem sikerül a terhesség létrejötte.
  2. Többször is sikerült a teherbe esés, de már legalább kétszer vetéléssel végződött a terhesség.
  3. A próbálkozások ellenére az elvégzett otthoni tesztek (vizeletből, nyálból, hüvelyváladékból) nem mutatnak tüszőérést és tüszőrepedést.
  4. A menstruációk hosszabb idő óta szabálytalanok és ritkábban jelentkeznek, vagy egyáltalán nem menstruál.
  5. A mensesek erősek, alvadékosak.
  6. Mensessel összefüggően, vagy attól akár függetlenül is fokozott alhasi fájdalmakat érez.
  7. Fájdalmas együttléteket észlel.

A meddőségi kivizsgálás során a pár mindkét tagját ki kellvizsgálni, hiszen a kiváltó okok feltárása során 40%-ban találunk női okot, szintén 40%-ban férfi okot és 20%-ban a pár mindkét tagjánál van olyan eltérés, mely a meddőség okának tekintendő.

Az általam vezetett meddőségi kivizsgálások protokolljáról ide kattintva, illetve a meddőségi kezelésekről a főoldalon is olvashat.

A pár női tagjánál fizikális vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal, szükség esetén sebészeti technikákkal történik a meddőség okának felderítése.

A pár férfi tagjánál az egyik legfontosabb eljárás az ondó minőségi és mennyiségi vizsgálata. Emellett szükség esetén egyéb andrológiai vizsgálatok (hormonszint-meghatározás, sebészeti technikák stb.) derítenek fényt a háttérben álló problémára.

A gyermek után vágyó párok majdnem 90%-ában a meddőség kezelhető gyógyszeresen, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint az asszisztált reprodukciós technikák, mint pl. az in vitro fertilizáció, az ún. lombik bébi program segítségével.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!