Petefészek ciszták

A petefészkekben az élettani működés során a termékeny korban folyamatosan érnek a tüszők.

Általában havonta egy tüsző ér el olyan fokú érettségi szintet, hogy a megfelelő hormonális változásokra a ciklus közepén megrepedjen. Az esetek egy részében ez a folyamat nem következik be és ovuláció híján a tüsző megmarad és petefészek cisztává fejlődik.

A petefészek ciszták többnyire maguktól felszívódnak, de bizonyos esetekben ez a felszívódás nem következik be, hanem a petefészek ciszta tovább nő és panaszokat okoz. Ebben az esetben kezelésre van szükség. A választandó kezelést meghatározza a ciszta jellege, mérete és az általa okozott panaszok.

  • Az embrionális fejlődési maradványként kialakuló dermoid ciszta mérete alapján akár hosszú évekig is rejtve maradhat. Ahogy növekedésnek indul, és panaszokat okoz, mindenképpen ajánlott az operatív kezelése.
  • A petefészek ciszták egy része rosszindulatúságot mutat. Ennek bizonyos ultrahangos jelei vannak, amit még az operáció előtt észre lehet venni.
  • Amennyiben endometriózis áll a háttérben csokoládé cisztáról beszélünk. Az endometriózis az általa okozott panaszok miatt mindenképpen kezelést igényel.
  • A petefészek ciszták esetleg felülfertőződhetnek, és tályoggá alakulhatnak, ebben az esetben operatív kezelésre van szükség, ami során a petefészek nagyon kis eséllyel menthető meg.  

Petefészek ciszta kezelése

A petefészek cisztákat - típustól függően - lehet gyógyszeresen és operatív módon kezelni. Az operatív kezelés - szintén típustól függően – lehet laparoszkópos és hasműtétes megoldás, de a beavatkozások során a minél kisebb csonkolás elvét próbáljuk betartani, különösen  a családtervezés előtt álló pácienseknél.

A modern lehetőségek mellett az endoszkópos technika lehetővé teszi, hogy a petefészek ciszták legtöbbjét hastükrözéses módszerrel a hason belül leválasszuk a petefészekről, majd a petefészek megmaradt állományát rekonstruáljuk anélkül, hogy a hasat fel kellene nyitni.

A rosszindulatúság jeleit mutató elváltozások esetén a nyitott hasműtét a választandó eljárás, mert a cél a kóros szövet teljes eltávolítása a has teljes átvizsgálása után.


Amennyiben ide kattint, petefészek ciszták endoszkópos eltávolításáról láthat műtét közben készült felvételeket.


A témához kapcsolódó tartalom: A petefészek cisztái és a teherbe esés. (Anyák Lapja, 2009. június)


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!