Endometriózis eset 2.

Egy 29 éves páciens keresett fel rendelőmben, teljesenrejtélyes panaszokkal. Alhasi fájdalmai voltak, gyakori felfázásos,hólyaghurutos tünetei jelentkeztek, melyek nem folyamatosan álltak fenn, dehavonta legalább egyszer szenvedett tőlük.

Természetesen ezekkel a panaszokkaljárt már sokszor családorvosánál és mivel tipikus húgyhólyag gyulladásostüneteket produkált, ezért gyakorta kapott antibiotikumokat, melyek azonban nemhasználtak. Többször történt vizelet tenyésztés is a panaszok fennállásakor,ezek nem mutattak ki baktériumot, azonban a tipikus tünetei miatt mindig kapottgyulladás ellenes kezelést.

Mivel egy idő után észrevette, hogy tünetei gyakran voltakmenstruációhoz köthetőek, ezért felmerült benne - aktív internetezést követően,hogy esetleg endometriosis betegség is állhat a háttérben. Ezért felkeresett arendelésemen.

Az elvégzett vizsgálatok alkalmával hüvelyi ultrahangot isvégeztem, mely húgyhólyagba törő kb. 3cm-es endometriosis alapos gyanújátvetette fel. Ez az elváltozás volt az, ami minden menstruáció alkalmávalmegduzzadva, a húgyhólyag falát irritálva, okozta a felfázásos tüneteket. Adiagnózis számomra egyértelmű volt, azonban elvégeztettük az ilyenkor szükségeskismedencei MRI vizsgálatot és az együttműködő urológusunkkal ahúgyhólyagtükrözést is.

Ezek mindegyike alátámasztotta a felmerült diagnózist.Műtéti beavatkozást javasoltam, majd laparoszkópiás műtéttel, lézersebészetimódszerrel eltávolítottuk a húgyhólyag falát teljesen áttörő szilványivérzékeny endometriotikus csomót.

A páciens néhány nap múlva jó általánosállapotban távozott osztályunkról. Az egy éve végzett műtét óta teljesentünetmentes és nyilatkozata szerint már el is felejtette, hogy mennyiszenvedést jelentettek számára a havi szinten jelentkező felfázások.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!