Méhnyakrák szűrés

Általában a szűrővizsgálatok célja, hogy egy panaszmentes csoportból, egy olcsó és egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal kiszűrje azt a kockázati csoportot, amelynél további részletes vizsgálattal és kezeléssel egy súlyos állapot elkerülhetővé válik.

A méhnyakrák ebből a szempontból optimális, mivel a méhszájról megfelelően vett minta már a daganatot megelőző állapotokat, akár 10-15 évvel a veszélyállapot potenciális bekövetkezése előtt képes kiszűrni. Mindenez túl, a méhnyakrák az a daganat típus, amelynél a megelőző állapot kezelésével teljes gyógyulás érhető el!

Éppen ezért a méhnyak rákszűrésnek kiemelten fontos szerepe van a rendszeres, rutinszerűen végzett szűrővizsgálatok körében.

Hagyomány szerint P0, P1, P2, P3, P4, P5 cytológiai eredmények lehetségesek. Az egyes lelet típusok értelmezéséhez a következők adhatnak némi segítséget, de az írott lelet ennél sokkal több részletet tartalmaz.
  • P0: alkalmatlan minta
  • P1: ideális eredmény, a szexuális életet nem élő lányok esetében jellemző.
  • P2: negatív leletet, a szexuális életet élő nők nagyrészének ilyen eredménye van.
  • P3: az ilyen cytológia mellett már nem tudjuk biztosan kizárni a rákmegelőző állapot jelenlétét, de további gyulladásellenes kezeléssel, után követéssel igyekszünk a helyzetet tisztázni. A visszahívás – rendszerint 3-6 hónap – egyáltalán nem jelent rákos állapotot. Az esetek nagy részében csak hajlamosító fertőzés (HPV - humán papilloma vírus), ismeretlen eredetű sejteltérés (ASCUS, AGNOS), vagy spontán gyógyulást lehetővé tevő hámeltérés (CIN I-II) áll a háttérben. Ezért szükséges a szigorúbb ellenőrzés. 3 hónapnál sűrűbb ismétlés nagyon megkérdőjelezhető, mivel a diagnózishoz szükséges sejtrétegek rövidebb idő alatt nem tudnak regenerálódni. 
  • P4-P5: ezen cytológiák korai, rákmegelőző állapotra illetve már kialakult betegségre utalnak. Ilyen esetben javasolt nőgyógyászati onkológiai centrumok orvosainak véleményét kikérni, mivel a hazai ellenőrizetlen minőségbiztosítási feltételek (mintavétel, értékelés, diagnosztika, kezelés) mellett a túl- és alulkezelés esélye igen nagy. 

25 évnél fiatalabb, korán kezdett, széleskörű nemi élet mellett a cytológia már korábban is hasznos lehet. Rendellenes folyás, együttlét utáni vérzés, kismedencei fájdalom esetén fontos a nőgyógyászati vizsgálat, azonban ezekben az esetekben vagy gyulladásos elváltozás, vagy súlyosabb méhnyakelváltozás valószínűbb. A diagnózis és kezelés itt is nagyon fontos. 

Itt kell említést tennünk egy új eljárásról, mely egy nagy lépéssel közelebb vihet minket az európai kedvező méhnyakrák statisztikákhoz. Rövid ideje elérhetőek azok a HPV vakcinák, amelyekkel gyerekeket, illetve tetszőleges életkorú hölgyeket immunizálhatunk a Humán Papillóma Vírus veszélyes törzsei ellen. Az injekciókat hat hónapon belül, három alkalommal kell beadni.

A témáról bővebben IDE kattintva olvashat.
 

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


         

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!