Mesterséges megtermékenyítés feltételei, folyamata

A fogantatás esélye, ha a pár a női ciklus megfelelő időpontjában él házaséletet, havonta csupán 10-15% körüli.

Így a felesleges kivizsgálások és kezelések elkerülése miatt, csak 1 éves védekezés nélküli, sikertelen házasélet után beszélünk meddőségről és kezdünk el diagnosztizálni.

Magyarországon kb. 150 000 párt érint a meddőség problémája. Az esetek kb. 40%-ban a pár női, 40%-ban férfi tagjának, 20%-ban pedig mindkét félnek a problémája tehető felelőssé a meddőség kialakulásáért.

A meddőség diagnózisának felállítása után kivizsgálások sorozatával derül fény a hátterében álló problémára.

A pár női tagjánál fizikális vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal, szükség esetén sebészeti technikákkal történik a meddőség okának felderítése.

A pár férfi tagjánál az egyik legfontosabb eljárás az ondó minőségi és mennyiségi vizsgálata. Emellett szükség esetén egyéb andrológiai vizsgálatok (hormonszint-meghatározás, sebészeti technikák stb.) derítenek fényt a háttérben álló problémára.

A gyermek után vágyó párok majdnem 90%-ában a meddőség kezelhető gyógyszeresen, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint az asszisztált reprodukciós (mesterséges megtermékenyítéses) technikák alkalmazásával.

mesterséges megtermékenyítésA mesterséges megtermékenyítés fogalma többféle eljárást takar attólfüggően, hogy a beavatkozás az anya testén vagy azon kívül történik, illetvehogy az eljáráshoz szükség van-e idegen donor bevonására.

A méhen belülimegtermékenyítés az ondósejtek termékenyítő képességének mesterséges elősegítésévellehetséges, míg a méhen kívüli megtermékenyítés az úgynevezett ICSI és IVFeljárásokkal történhet.

A méhen belüli mesterséges megtermékenyítés azon pároknak jelent segítséget,ahol a férfinak spermiumhiánya van, vagy alacsony azok mozgásképességede van megfelelő számú és egészséges spermium ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen. 

Mivel a spermiumot közvetlenül a méhbe helyezik, a méhenbelüli megtermékenyítés azon pároknak is tud segíteni, akiknek nemlehet szexuális kapcsolatuk valamilyen fogyatékosság miatt vagy a koraimagömlésben szenvedőknek is.

A méhen belüli megtermékenyítés során a pár férfi tagja az ovuláció idején - ez lehet stimulált ovuláció vagy természetes - sperma mintát ad le, amelyet a biológus előkészít. Az előkészített spermiumokat egy katéteren vezetik fel a méhüregbe, ahol azok már természetes úton találkoznak a petesejttel és spontán következik be a megtermékenyülés.

A méhen kívüli megtermékenyítés során a petesejt és a spermiumok a méh üregén kívül, mesterséges körülmények között találkoznak, majd miután a megtermékenyülés megtörtént és az embrió osztódása elindult, az embriót visszaültetik az anya méhébe, a további fejlődés már természetes körülmények között zajlik tovább.

A méhen kívüli megtermékenyülés (in-vitro fetrilizáció) olyan pároknak jelent megoldást, ahol a petesejt és a spermium találkozása valamilyen oknál fogva nem lehetséges. Ez a férfi oldalon történhet amiatt, hogy a férfi tagnak nincs elegendő számú és minőségű spermiuma a spontán megtermékenyítéshez.

A női oldalon a petefészkek illetve a petevezetők valamilyen sérülése állhat fent a háttérben, pl. korábban lezajlott kismedencei gyulladás következtében kialakult petevezető elzáródás. Ezen okokra alapos kivizsgálással derítenek fényt.

A méhen kívüli megtermékenyítésnek előfeltétele, hogy egyciklus során több petesejtet sikerüljön nyerni, ennek érdekében a női petesejt termelést mesterségesen, gyógyszeresen stimuláljuk. A tüszőkből a petesejteket ultrahangos ellenőrzés mellett hüvelyipunkcióval vesszük ki, majd az így kapott petesejteket az előkezeltspermiumokkal megfelelő szövettenyésztő tápoldatban összehozzuk.

Amegtermékenyült petesejtek osztódásnak indulnak, és a 2-8 sejtes embriókat visszahelyezzük a méhüregbe (maximum 3 embriót); ezt a folyamatot nevezzük embrió transzfernek. A méhnyálkahártyát előzetesen gyógyszereskezeléssel megfelelően elõkészítjük.

A különböző mesterséges megtermékenyítési eljárásokról bővebben az alábbi linkekre kattintva  olvashat.

Inszemináció
IVF (lombik bébi program)
ICSI
Asszisztált hatching

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!