Endometriózis (Endometriosis) eltávolítása laparoszkóppal

Endometriózis eltávolítása laparoszkópiávalAz endometriózis mindmáig az egyik legrejtélyesebb nőgyógyászatimegbetegedés, amely a nőket a reproduktív életéveikben érinti. Külön magyarelnevezése nincs, a név az "endometrium" szóból – más névenméhnyálkahártya - származik, amely a méh belfelszínét borító hártya.

A betegség lényege, hogy a méhüreg belsejét borító szövet – azendometrium – a méhüregen kívül helyezkedik el. Ez lehet a méh izomállományában,a hasüregben bárhol, a hashártyán, a kismedencei szervek felszínén ésbelsejében. Ezeket nevezik endometriózis csomóknak, vagy gócoknak.

Ahogy améhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik,a rendellenes helyen megtapadt méhnyálkahártya szigetek is hasonlóan reagálnaka ciklikus hormonális hatásokra. Míg azonban a méh üregéből származó vérzés a hüvelyen keresztültávozik, addig a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számáranincs lehetőség a testüregből való kijutásra a gócok megrepedése esetében.

Ennek eredményeképpen a belső hasüregi vérzés, illetve széteső szövettörmelék acsomót övező területen gyulladást és hegesedést eredményez. Az elhelyezkedéstőlfüggően egyéb szövődmények is felléphetnek - újabb területre való szóródás, összenövésekképződése, bélpanaszok, húgyhólyag működési zavarok, szexuális funkció zavarok,illetve gyakran eredményez meddőséget.

Az endometriózis okairól és jellemző tüneteiről és leggyakoribb előfordulásihelyeiről bővebben az Endometriózis című menüpontban olvashat.

Bár az endometriózis gyakoriságát pontosan nem tudjukmeghatározni, a modern diagnosztikai módszerek fejlődésével ma már aztgondoljuk, hogy a kismedencei fájdalomról és meddőségről együttesen panaszkodónőbetegek esetén az endometriózis gyakorisága akár 20-90% között is lehet. Mivelendometriózis esetén az idő múlásával a tünetek erősödése várható, nagyonfontos az idejében történő felismerés és hathatós kezelés.

Az endometriózis első számú megoldási lehetősége alegmodernebb orvosi szemlélet szerint a műtéti kezelés. A műtéti beavatkozáslényege abban áll, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózis csomókat radikálisaneltávolítjuk, a kialakult összenövéseket oldjuk, és ez által a probléma okátszüntetjük meg. A konzervatív terápiás megoldások hibája az, hogy csak atüneteket kezeli, de a probléma okát nem szünteti meg.

Praxisomban az endometriózis műtéteket laparoszkópos útonvégzem, amelynek előnye, hogy jóval kisebb műtéti megterhelést jelent a pácienseimszámára, hiszen nagy hasfali vágás helyett csupán néhány apró metszéstalkalmazok, amin keresztül a beavatkozást elvégzem.

Az operatív kezelés optimális eredményének eléréséhez pontosműtéti terv felállítására van szükség. Ehhez a műtétet meg kell előznie egyalapos kivizsgálásnak, mely során az endometriosis, kismedencei szervekhez valóviszonyát tisztázzuk le. Ilyenkor szükség szerint gyakran végzünk többszöriultrahangot, esetleg MRI vizsgálatot, végbélen keresztüli ultrahangot, végbéltükrözéstés húgyhólyagtükrözést is.

A műtét altatásban történik, speciális endoszkópos műtőbenés képzett személyzet segítségével. A hasfalon néhány apró metszést ejtek, aminkeresztül bevezetjük az optikai és mikro manipulációs eszközöket, amelyeksegítségével – monitorokon nyomon követve az eseményeket – végzem abeavatkozást. A műtét során a kóros szövetet hőkezeléssel, vagy lézerrelkiégetem (vaporizálom), vagy – pl. petefészekben, vagy a méh falában elhelyezkedőendometriózis esetén – mikrosebészeti módszerrel kimetszem.

A műtét átlagos időtartama 90 perc, ami után két naposkórházi bent fekvésre van szükség. A beavatkozást követően 2 nappal a páciensotthonába távozhat, majd néhány kímélőbb napot szoktunk ajánlani, amely utánvisszatérhet normál életviteléhez. Hazabocsátáskor a pácienssel átbeszéljük atovábbi lehetőségeket, melyek mind a teherbe esésre, mind a kiújulás elkerülésérevonatkoznak. Egy újonnan kidolgozott amerikai algoritmus kapcsán a műtét soránnyert adatokból nagy pontossággal meg tudom becsülni a várható teherbe esésiesélyeket.

Az elmúlt 8 évben, amióta az endometriózis kezelésébenalkalmazom a laparoszkópos technikát és a lézert, azt tapasztaltam, hogy ezzela technikával az endometriózisos elváltozások nagyon jó hatásfokkalkezelhetőek. Kb. 600 ilyen esetet tudhatok magam mögött, az enyhébb fokúendometriózistól a bonyolult, előrehaladottabb stádiumúakig, és döntőensikerrel tudtuk kezelni a pácienseket. A meddőséggel hozzám forduló,endometriózissal kezelt pácienseim esetében a betegség teljes kiirtásátkövetően magas arányban számolhatok be sikerességről, amely azt jelenti, hogy aműtétet követően a betegeim vagy spontán vagy valamilyen mesterségesmegtermékenyítési eljárással teherbe estek.

Mára már egy jól összeszokott, nagy rutinra szert tettműtéti teammel várjuk a hozzánk bizalommal fordulókat.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!