Asszisztált hatching

A petesejteket, és megtermékenyülés után az előembriókat egy védőburok, úgynevezett zona pellucida veszi körbe.

Rendkívül fontos szerepet játszik a megtermékenyülésben, a petesejtet elérő és körülvevő nagyszámú spermium közül csak egy hatolhat át rajta és végezheti el a megtermékenyítést. Ezenkívül ez a réteg védi a petesejteket és előembriókat a mechanikai és immunulógiai behatásoktól miközben a petevezetékben vándorolnak a méh ürege felé.

Ahhoz, hogy az embriók a méh üregébe érve megtapadhassanak a méhnyálkahártyán, ki kell „kelniük” ebből a burokból. Ezt a folyamatot nevezzük az angolból átvéve hatching-nek.

Természetes körülmények között ez általában az ötödik napon történik, amikor az embrió ún. blasztociszta stádiumban van. Ahogyan az embrió növekedik, szétfeszíti ezt a védőburkot. Ha az embrió nem tudja szétfeszíteni a burkát és nem tud kibújni belőle, akkor megtapadni sem képes, így elpusztul.

Az asszisztált hatching (AHA) olyan mikromanipulációs eljárás, amely során az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtünk közvetlenül az embrió visszaültetés előtt. Embriótranszfert követően ezen a kis nyíláson keresztül az embrió könnyebben szabadul ki a burokból és tapad meg a méhnyálkahártyán.

Erre többféle módszer is lehetséges: mechanikus, kémiai és a lézeres hatching. Ezzel az eljárással az embrió beágyazódása, így az IVF-ET kezelések sikeressége növelhető. 

Mikor kell az AHA?

  • 35 év felett 
  • második sikertelen IVF ciklus után 
  • ha mikroszkóppal vastag zona pellucidát mérünk.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!