Méhen kívüli terhesség megoldása laparoszkóppal

Az olyan terhességet, amikor a megtermékenyített petesejtnem a méhüregen belül ágyazódik be, hanem a méhüregen kívül kezd fejlődni,méhen kívüli terhességnek nevezünk.

Méhen kívüli terhesség laparoszkóppalAstatisztikai adatok alapján kb. 100-150 élve születésre jut egy méhen kívüliterhesség, azaz méhen kívüli terhesség az összes terhesség kb. 1%-ában várható.

A méhen kívüli terhesség az esetek többségében az egyikpetevezetékben alakul ki, amely a petevezető megrepedése esetén akár komolyhasüregi vérzést és hirtelen jelentkező életveszélyes állapotot is okozhat.

Éppen ezért minden erre utaló jel azonnali orvosi segítséget indokol, ami afejlődésnek indult terhesség megállítását és esetleges műtéti eltávolításátjelenti. Az időben felállítottdiagnózis nemcsak az életet veszélyeztető szövődménytől védheti meg az anyát,hanem a későbbi terhességek szempontjából is meghatározó.

A méhenkívüli terhességre utaló jelek a következőek:

  • pozitív terhességi teszt vagy kimaradt vérzés után barnás hüvelyi vérezgetés
  • szúró, általában egyik oldali, alhasi fájdalom vagy végbélfájdalom
  • gyengeség, fáradékonyság, ájulásérzés
A tüneteksokszor nem egyértelműek, illetve a méhen belüli terhesség esetén is van egyidőszak, míg nem mutatható ki egyértelműen ultrahangos vizsgálattal aterhesség.

A méhen kívüli terhesség kezelése során előfordulhat, hogy aszervezet maga megoldja a problémát, a rossz helyen lévő terhesség tünetmentesenfelszívódik. Ilyenkor rendszeres ellenőrzésen kívül más teendő nincs.

Amennyiben a méhen kívüli terhesség fennmarad és a tünetek is megmaradnak,úgy műtéti kezelésre van szükség. Ideális esetben a beavatkozás laparoszkóppaltörténik, ami lényegesen kíméletesebb és kevésbé megterhelő, mint a nyitotthasműtét, és a beavatkozást követő gyógyulás is sokkal rövidebb.

A laparoszkóppal történő megoldás során a hasfalon 4 kis metszést ejtünk,ezeken keresztül vezetjük be az operatív eszközöket. A terhesség nagyságátólfüggően műtét közben dől el, hogy a terhesség kiágyazható-e. Amennyiben a méhenkívüli terhesség a petevezetőben helyezkedik el és a petevezetőt roncsolta, úgya petevezetőt is el kell távolítani. Sajnos a műtét során bennhagyott „épnekgondolt” petevezetékben a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki ismételten améhen kívüli terhesség.

Amennyiben a méhen kívüli terhességnek már szövődményelépett fel (hasűri vérzés) a beteg állapotától függően sürgősen hasi műtétetkell végezni.Ilyen esetben az elsődleges cél a beteg életének megmentése,vagyis a vérzés gyors elállítása. Ebben a stádiumban általában a petevezető issúlyosan károsodik, így elkerülhetetlen az eltávolítása. Sok esetben a betegvérátömlesztésre is szorul, és intenzív osztályos megfigyelést igényel aműtétet követően.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!