Immunológia és meddőség

Immunilógia és meddőségAz immunológiai eredetű meddőség gyakorisága nem teljesen megítélhető, annakrejtett fajtái miatt. Gyakran az ismeretlen eredetű meddőség kategóriábakerülnek azon páciensek, akiknek egyébként immun-eredetű fogamzási problémáikvannak.

A praxisomban több olyan pácienssel is találkoztam már, ahol viszonylagkönnyű teherbe esést visszatérő, többször előforduló vetélés követett a koraterhességi szakaszban.

A reproduktív folyamatok siker- telenségének immunológiai háttere egyelőrecsak részleteiben ismert. Az immunológiai eredetű – meddőséget és spontánvetélést okozó – faktorok kiderítése alapos, mélyre ható és hosszan tartó vizsgálódásokatkövetel.

Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedbenintenzív kutatások indultak el a reproduktív immunológia területén, a visszatérő vetélések éssikertelen kezelések negyvenszázalékában továbbra semazonosítható a kórok.

Az immunológiai kivizsgáláshoz használt tesztek egy része autoimmun antitestekkimutatására épül. Ilyen antitestek a női szervezetbenkimutatható spermiumellenes ellenanyagok (immunfehérjék), amelyek akadályozzák a spermiumok mozgását és az áthaladásukat a méhnyak nyákon, ezáltal csökkentik a fogamzó képességet. Azellenanyagok kimutatása azonban önmagában nem zárjaki a spontán megtermékenyülés lehetőségét.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy, mint az anyagcsereszabályozásában fontos szerepet játszó hormontermelő szerv a megtermékenyítő képességreis nagy befolyással van. Az ellene termelődő ellenanyagok és a kialakult meddőségközötti egyértelmű összefüggés immunológiai háttere jelenleg még nemtisztázott, az ismeretlen eredetű meddőség kivizsgálásának azonban mára részévévált a pajzsmirigyellenes immunanyagok kimutatása. A pajzsmirigy funkciójáthelyreállító kezelésekkel az ellenanyagszintek is csökkenthetők, a teherbeesési arányok javíthatók.

Lisztérzékenység

A reproduktív folyamat bármilyenproblémája esetén érdemes cöliákia, azaz glutén-/lisztérzékenység szerológiai szűrésétis elvégezni. A hazai népességben viszonylag gyakori előfordulása (1:160)ellenére sokszor tünetszegény volta miatt elmarad a betegség felismerése. Mivela betegség lényege, hogy nem megfelelően történik a tápanyag-, vitamin-, ésnyomelem felszívódása a szervezetbe, az így kialakuló hiány állapot ishátrányos lehet a teherbeesési képességre. Gluténmentes diéta folytatásávalkezelhetőek a tünetek és a teherbeesés valószínűsége is javul.

Magzatra adott immunreakció

Több, sokszor egymásnak ellentmondóelmélet és vizsgálati eredmény született annak kiderítésére, hogy agenetikailag félig apai eredetű, ezért az anya szervezete szempontjából féligidegen antigenitású magzat, hogyan képes kiváltani az anyai immunrendszer intoleranciáját,és melyek azok az immunmechanizmusok, amelyek nem szerencsés esetekben visszatérővetélésekhez vezethetnek. A kérdésnek csupán egyes részletei körvonalazódnak,de e részleges eredmények birtokában is születtek biztató terápiás eljárások,amelyek már hazánkban is meghonosodtak.

Az egyik ilyen, jól megválogatottesetekben hatásosnak bizonyuló terápiás eljárás az anyának adott intravénásimmunfehérje-kezelés(IVIG). A kezelés lényege, hogy úgynevezett blokkoló ellenanyagokintravénás bejuttatásával elrejthető a magzat immun mintázata az anyaimmunrendszere elől. A terápiát a 7. és 25. terhességi hét között háromhetentemegismétlik. Hazánkban jó hatékonyságúnak tűnik az igazoltan immunvetéléseseteiben alkalmazott IVIG-kezelés.

Az immunológiai eredetű vetélésekhátterével az immunológia, mint szakterület foglalkozik, ilyen irányúkivizsgálásokkal mindenképpen immunológus szakembert érdemes felkeresni.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!