Mióma eset

41éves hölgy keresett fel rendelőmben, elmondása szerint évek óta fennálló erős,elhúzódó vérzése és keresztcsontba sugárzó kismedencei fájdalma volt.Nőgyógyászhoz folyamatosan járt, ahol évek óta ismert myomáját utoljára márnagyméretű 10-11 cm-es átmérőjűnek találták, mely a méh mellső falábanhelyezkedett el, és ennek megfelelően már régebb óta nyitott hasi műtéttelvégzett méheltávolítást javasoltak.

A hölgy azért halogatta a műtétet, mertszerette volna a méhét megtartani. Még külföldön is járt konzíliumban, aholszintén méheltávolítást javasoltak, de felvetve az endoszkópos megoldáslehetőségét. Bár a hölgy túl volt acsaládtervezésen, nőiességének ilyen mértékű megcsonkításátólidegenkedett. Ezen megoldást, csak végszükségben tudta volna elképzelni.

Vizsgálatom során végzett ultrahanggal a göböt 11 cm-esnek mértem, amely leletteljesen indokolta a páciens összes fentebb említett panaszát.

Nagyellenállásom mellett a határozott véleményű páciens rábeszélt a laparoszkópos konzervatív myoma enukleációra, mely azt jelenti, hogy a myomát a méhmegtartása mellett, a hasfalon ejtett négy apró metszésen keresztül távolítjukel. Altató orvosi kivizsgálást követően végeztem a műtétet, a beavatkozástkövető harmadik napon a beteg otthonába távozott és két hét múlva ismét munkábaállt.

A hat hét múlva történt kontroll vizsgálat során – két teljesen normálisanlezajló, fájdalommentes mensest követően – ultrahang vizsgálattalregenerálódott, közel normális méretű méhet találtam.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!