Andrológia - férfi meddőség

A meddőségi kivizsgálás szerves részét képezi a férfi partner vizsgálata. 3-5 napos szexuális megtartóztatás után végzett spermaleadás és vérvétel történik. A sperma leleteket nagy pontosságú, fejlett sperma analizátorral értékeljük, majd bakteriológiai vizsgálatot végzünk. Azon pácienseink számára, akinél a férfi oldalon találunk eltérést, az andrológiai szakrendelés nyújt segítséget.

A férfi nemzőképesség a spermiumok állapotától függ. Befolyásolja a spermiumok száma, morfológiája, és a motilitása - azaz mozgási tulajdonságai. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által elfogadott spermalelet normálértékek:

 Normozospermia:
  • Térfogat: min. 2ml
  • Koncentráció: min. 15 millió/ml
  • Totál spermiumszám: min. 39 millió
  • Motilitás: min. 32%
  • Szerkezet: min. 4% normális
 
  


A spermakép értékelése:
 
  • Oligozoospermia: alacsony spermiumszám, 15 millió/ml-nél kevesebb koncentráció, vagy 39millió/mintánál kevesebb spermium szám
  • Asthenozoospermia: 32%-nál kevesebb mozgó spermium
  • Teratozoospermia: 70%-nál több kóros szerkezetű spermium
  • OAT szindróma: mindhárom paraméter eltér a normálistól
A normális alatti értékeknél a teherbeesés valószínűsége csökken. Ha alacsony a spermiumszám kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között, ha a motilitásában vagy a morfológiájában van eltérés, csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve nehezebben jut el a petesejtig.

Ha nagyon kevés és rossz minőségű spermium található az ejakulátumban a megtermékenyítéshez ICSI (Intra Cytoplasmatikus Sperma Injectio)-t kell alkalmazni. Igen fontos azonban megemlíteni hogy az oligozoospermia és azoospermia esetén gyakran az Y kromoszóma rendellenességei (mikrodeléciói) állnak a csökkent nemzőképesség hátterében. Ez a rendellenesség fiú utód esetében öröklődik, így asszisztált reprodukciós eljárások előtt javasolt és lehetőség van ezen genetikai eltérések diagnózisára is.

Egyes esetekben immunológiai oka is lehet a fogamzás elmaradásának. A női immunrendszer ellenanyagot termelhet partnere spermiuma ellen, ill. bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiumai ellen termel ellenanyagot. Ezen immunválasz összecsapódásra készteti, illetve károsítja a spermiumokat, ezáltal gátolva a termékenyítési képességüket.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!