Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Petevezető átjárhatósági vizsgálatA meddőségi kivizsgálásokelengedhetetlen része a pár hölgytagjánál a kismedencei viszonyoktisztázása, melynek fontos eszköze az átjárhatósági vizsgálat. A méhüreg és a petevezeték állapota nagyon lényegesenbefolyásolja a teherbeesés valószínűségét, illetve a további teherbe esési módozatok kiválasztását.

A spontán teherbe esés egyik lényegeselőfeltétele a legalább egy átjárható, egészséges petevezeték. Azonban egykisbaba méhen belüli kihordásában legfontosabb tényezőnek a méh üreg állapotát tekintjük.

Ha a méh üregében torzító, szűkítő tényezők állnak fenn, - úgymintmyoma, polyp, fejlődési rendellenesség, vagy összenövés – a teherbe esésiesélyeket ezen faktorok felére csökkentik. Emiatt a méh üregének feltárása ésszükség szerinti kezelése elengedhetetlen lépés egy meddőségi kivizsgálás éskezelés során.

A méhüregi és petevezetékvizsgálatra jelenleg háromféle eljárást tudunk alkalmazni.

1.HYCOSY – (Hystero- Contrast- Sonography )

Ultrahanggal vezérelt méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat, ez az eljárás a legkisebbmegterheléssel járó vizsgálati módszer a petevezeték átjárhatóságának megítélésére. Minimális fájdalommal jár, emiattambuláns módon végezhető, csupán néhány perces vizsgálat.

A kismedencét ultrahanggalvizsgáljuk, mely nem okoz szöveti terhelést, valamint ami a legfontosabb, hogya méhüreg megítélésére a legpontosabb eljárás.

A módszer csak diagnosztikánaktekinthető, mert általa kezelés nem végezhető, azonban gyakran számolnak bepáciensek arról, hogy korábbi hosszabb sikertelenség után az elvégzettultrahangos petevezető vizsgálat után azonnal teherbe estek. Ennek magyarázata,hogy a minimális petevezető megtöretéseket illetve összenövéseket mégis csakmeg tudja oldani.

Az eljárás jelenleg OEP finanszírozottan nem elérhető. Ennekköltsége a praxisomban 49.000 HUF.

2.HSG (Hysterosalpingographia)

A hysterosalpingographia (HSG) egy röntgeneseljárás, mely a páciensek számára nagyobb fájdalomterheléssel jár. Abeavatkozáshoz némi kórházi benntartózkodással kell kalkulálni.

A HSG eljárássorán a kismedencét röntgenes képalkotó eljárással vizsgáljuk, mely akismedencei nemi szervek számára lényeges röntgensugárzást jelent. Apetevezetők állapotát jól mutatja a módszer, azonban a méh üregénekmegítélésében pontatlan. Vannak olyan polyp és myoma elhelyezkedések, melyeketaz eljárás nem mutat meg. Szintén csak diagnosztikus eljárás, melyet a legtöbbkórházban OEP finanszírozottan el lehet végeztetni.

3.HSC,LSC - Histeroscopia, Laparoscopia/Méhüregiés Hasüregi tükrözés

Az eljárás a legpontosabb módszer a méhüreg és apetevezeték megítélésében, azonban a legnagyobb megterheléssel is jármind közül. Egy másfél napi kórházi benntartózkodással járó altatásban történőbeavatkozás, mely nem csak diagnosztikus, hanem terápiás lehetőségeket is rejtmagában.

Az eljárás a különböző kórházi rendszerekben más-más finanszírozásieljárással végeztethető, azonban az információs mennyisége mellett a HYCOSYmódszer jóval kisebb megterhelés mellett hasonló mennyiségű és minőségű információt nyújt akismedence szerveiről.

A linkre kattintva egy 3D animációt tekinthet meg a HSG eljárásól.

A petevezeték elzáródás okairól, tüneteiről és kezeléséről bővebben a kislexikonban olvashat.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!