Endometriózis eset 3.

Egy meddőséggel küzdő házaspár keresett fel rendelésemen 3éves sikertelenséget követően. A 34 éves hölgynek korábban négyszer sikertelenlombikbébi kezelése volt, amit a korábbi kivizsgálások során észlelt kétoldalilezárt petevezetékek miatt kellett elvégezni.

A kikérdezés során szabályosmenstruációs ciklusokat említett, azonban a menstruációját kisséfájdalmasabbnak ítélte meg. Az elvégzett nőgyógyászati szakvizsgálat során akismedencében sem a méhnél, sem a petefészkeknél, sem azok környezetében kóroseltérést nem találtam.

Tekintettel a többszörös sikertelen lombikbébi kezelésre,diagnosztikus méhüregi tükrözést – hiszteroszkópiát, és hasüregi tükrözést –laparoszkópiát javasoltam, mivel ilyen beavatkozása még nem történt az alaposelőzetes kivizsgálások során.

A 60 perces műtét során, a kismedenceihashártyán, több helyen puskaporszerűen felrakódott barnás endometriózist,valamint a petevezetékek végén szintén több rizsszemnyi endometriosisos hegettaláltam, melyek a petevezetékek végét teljesen beszűkítették. Ezeket azelváltozásokat lézerrel elpárologtattuk és a petevezetékek végét így sikerültfelszabadítani. Az azonnal elvégzett petevezeték átjárhatósági vizsgálati lépésígy normál átjárhatóságot mutatott. A műtétet követő napon a pácienspanaszmentesen távozott otthonába.

Tekintettel arra, hogy a sikertelenségneksemmi egyéb okát nem találták korábban, csak a lezárt petevezetékeket, ezértazt javasoltam, hogy az egy hónap regenerálódás után néhány hónap spontánpróbálkozás történjen. 3 hónap múlva érkezett teljes megilletődöttséggel ésboldogsággal a házaspár, hogy pozitív otthoni terhességi tesztet produkált. Azelvégzett ultrahang vizsgálat szerencsére ezt valóban igazolta. Ő most jelenleg28 hetes kismama.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!