Laparoszkópos méheltávolítás

Mióma eltávolítása laparoszkóppalAz életkorelőre haladtával a méhben szerkezeti változások alakulhatnak ki. A méhfalbannövekvő myoma göbök, vagy endometriosis gócok és az általuk okozott tünetek –úgymint sokszor visszatérő vérzészavar, görcsös alvadékos menstruáció,kismedencei fájdalom, mely akár a derékba, hátba, vagy a lábba is kisugározhat– olyan komoly életminőség romláshoz vezethetnek, ami felveti a méheltávolításának (hiszterektómia) szükségességét.

A mai modern nőgyógyászati gyakorlatban a méheltávolítási eljárások közül, anyitott hasi- és a hüvelyi- módszerek mellett fokozottan előtérbe kerülakis megterheléssel járó endoszkópos operáció. Ennek során a hason ejtett4 apró nyíláson keresztül végezzük a műtétet.

Abeavatkozásnak több fajtája ismert, ezek közül jómagam azon formáját részesítemelőnyben, amely során a panaszok legfőbb okát kiváltó méhtestet távolítjuk elés a méhnyakat bennhagyjuk. Ezen eljárás előnye, hogy a medencefenék izomstruktúráját megóvjuk, így az ilyen típusú műtéti megoldásoknál a későbbiekbenkisebb rizikóval alakulnak ki medencefenék süllyedési problémák és szexuálisfunkciózavar.

A műtéti eljárás rövidebb időt vesz igénybe, mint a klasszikus nyitott hasimódszer. A műtét átlagos időtartama változó, hiszen ez nagymértékben függ a méhtestnagyságától, az eltávolítandó miómák számától és elhelyezkedésüktől. A legrövidebb beavatkozás a praxisomban ezidáig 30 perc volt, míg a leghosszabb 3 óra.

Alaparoszkópos méheltávolítás elméleti megközelítése nagyjából hasonló, mint anyitott műtété, azonban a laparoszkópos technika alkalmazása során egy lényegeslépés az, hogy a vérellátást adó képletektől és a függesztő szalagoktólmegszabadított méhtestet a kis átmérőjű eszközökön át, majd az apró hasfalimetszéseken keresztül „kivarázsoljuk” a testen kívülre.

Ez úgytörténik, hogy miután a méhet tartó szalagokat átvágtuk, vérzéstelenítettük, aszabaddá váló méhet egy speciális eszközzel a hasüregen belül felaprítjuk. Ígyaz apróbb szövet darabokat már könnyedén el tudjuk távolítani a keskenymunkacsatornán keresztül is.

Abeavatkozás kétnapos kórházi tartózkodást és egy hét otthoni gyógyulást igényel– ellentétben a nyitott hasműtét hathetes táppénzes időszakával. Ezeneljárásokat a rendkívül jól felszerelt endoszkópos műtőegységünkben operatívteamünk nagy rutinnal végzi.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!