Mióma (Myoma) eltávolítása laparoszkóppal

mióma eltávolítása laproszkóppalA mióma (myoma) a méh izomzatának jóindulatú sejtburjánzása. Mérettekintetében a mióma lehet csupán néhány milliméter, de akár férfi ökölnagyságúra is megnőhet. A mióma gyógyításának modern orvosi megközelítés szerint a miómát csakakkor kell eltávolítani, ha panaszt okoz. Ha nem, elég félévente ellenőriztetnia nagyságát és az állapotát.

A miómák által okozott panaszok sokfélék lehetnek, és azokozott panaszok függnek a mióma méretétől és az elhelyezkedésétől. A méhfalában, illetve a méh üregében lévő miómák elsősorban vérzésirendellenességet, elhúzódó, erős görcsös vérzést okozhatnak, illetve rontják ateherbeesési esélyeket.

Meddőség vagy ismétlődő vetélés hátterében sokszor állméh mióma. A méh külső falán elhelyezkedő miómák nyomhatják a szomszédos szerveket(pl. végbél, húgyhólyag, medencecsont), amely következménye lehet vizelési ésszékelési panaszok, derékfájás vagy hátfájás. A méh üregét torzító miómákrólkimutatták, hogy a teherbe esési esélyeket 50%-kal csökkentik.

A méh miómák gyógyításáról és az általuk okozott tünetekről bővebben a Mióma címűmenüpontban olvashat.

A mai orvosi gyakorlatban a panaszt okozó miómák gyógyítására gyakran a méh eltávolítást javasolják, holott ez csak az esetek kisszázalékában elkerülhetetlen. Az esetek túlnyomó részében megoldható aszervmegtartó műtét – azaz a miómák eltávolítása -, és így elkerülhetőek acsonkoló műtétek és a méh elvesztése által okozott kellemetlen utóhatások (pl.hüvely előre esése, szexuális funkciózavar, menopausa korábbi megjelenése,stb).

A mai modern szemlélet szerint a miómák eltávolításának elsőválasztandó alternatívája az endoszkópos – laparoszkópos vagy hiszteroszkópos -megoldás, amelynek előnye a nyitott hasműtéttel szemben, hogy kisebb műtétimegterhelést jelent, így kisebb kockázattal és gyorsabb gyógyulással jár.

A méh üregében elhelyezkedő miómákat kezeljükhiszteroszkóppal (méhüregi tükrözés), míg a méh izomzatában elhelyezkedő, vagya hasüreg felé kitüremkedő miómákat pedig laparoszkóppal (hasüregi tükrözés).Az optimális műtéti eredmény eléréséhez nagyon precízen végzett, műtét előttiultrahang vizsgálatra van szükség, mely pontosan megmutatja a mióma, vagymiómák pontos elhelyezkedését. Emiatt minden műtét előtt készítek egy un.rajzolt mióma térképet, mely pontosan vázolja a göb elhelyezkedéseket, ígykönnyítve meg a műtét alatti precíz feltárást.

A laparoszkópos mióma eltávolítás során a hasüreget gázzal feltöltjük,majd 4 apró metszést végzünk a hasfalon, ezeken keresztül vezetem be az optikaieszközöket illetve mikrosebészeti eszközöket a hasüregbe. A műtét során a méhfalát speciális elektromos eszközzel a mióma felett megnyitjuk, majd a göböt kihámozzukés a méhen keletkező sebet szintén ezen apró nyílásokon keresztül több rétegbenvarratokkal zárjuk. Ezt követően a hasüregbe bejuttatunk egy speciális aprítóeszközt, melynek segítségével az apró nyíláson keresztül ki tudjuk venni az akár10 cm-nél is nagyobb miómát.

Az eljárás alkalmas egyidejűleg akár több mióma göbeltávolítására is. Amennyiben egy méhben sok - 5-10-15 - mióma göb is látható,és meg akarjuk menteni a méhet, akkor előfordulhat, hogy több külön műtétszükséges az összes – panaszt okozó – göb eltávolításához.

A beavatkozást követően a páciens két napot tölt akórházban, majd egy hét kímélő életmód után visszatérhet normál életviteléhez.A biztonságos teherbe eséshez általában 3 hónapos várakozási időt szoktamszakmailag javasolni a méh izomállományának regenerációja érdekében.

A praxisomban kb. 500 mióma műtéten vagyok túl, rutinnalvégzek mind hiszteroszkópos, mind laparoszkópos mióma eltávolításokat.

Jól összeszokott műtéti teammel és nagy tapasztalattal vároma hozzám bizalommal fordulókat.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!