Hiszteroszkópia

A méhüreg diagnosztikus tükrözését (hiszteroszkópiát) ajánljuk bizonyos esetekben, ha a következő panaszok okának tisztázására van szükség:

  • különböző vérzési zavarok,
  • meddőség,
  • vetélési hajlam vagy
  • ismeretlen eredetű alhasi panaszok.
Ezzel az operatív vizsgálati módszerrel gyakran olyan elváltozásokat is fel lehet ismerni, melyeket más módszerek (pl. az ultrahanggal vagy a méhűri kaparással) nem tudnak kimutatni (pl. polipok, fejlődési rendellenességek vagy korai stádiumban lévő daganatok). 


A méhüreg tükrözése 

A továbbiakban ismertetett kezeléseket a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegének vezető főorvosaként, az intézet szakmai hátterével végzem. 


HiszteroszkópiaOptikai műszert ún. hiszteroszkópot vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe, melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítunk. Így az optikai műszer segítségével a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk. 

A hiszteroszkóp segítségével speciális műszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) juttathatunk a méhbe, melyekkel könnyen és fájdalommentesen vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz.

A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, kisebb miómák eltávolítására, sövény kiirtására, összenövések oldására - is sor kerülhet. Abban az esetben, ha a méhnyálkahártya teljes kiürítése ajánlott, külön informáljuk a pácienseket. 

A tükrözést fájdalomcsillapítással végezzük. Ez történhet fájdalomcsillapítók és/vagy nyugtatók adásával, helyi érzéstelenítéssel ill. rövid altatással. Ez többek között a beteg fájdalomérzékenységétől, illetve anatómiai adottságaitól függ. Az anesztéziával kapcsolatos bővebb információkat mindig az altatóorvosi konzultáció során kapja meg a páciens. 

A beavatkozás - amennyiben azt egyéb kezelésekkel nem kell kombinálni – egy napos kórházi tartózkodást igényel.  

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!