Endometriosis eset

31 éveshölgy kereste fel rendelőmet gyakran visszatérő kismedencei fájdalomrapanaszkodva, ami mellett négy éve nem esett teherbe.

Tulajdonképpen másodikszakvélemény kérésére jött, mert egy másik intézetben, ahol már korábbankétszer operálták, most már valószínűnek tartották, hogy nem tudják megmentenia petefészkeket.

Mindkét oldali petefészekben talált ökölnyi ún. endometriózis csokoládé ciszta miatt azt javasolták, hogy az eset bonyolultságára valótekintettel nyitott hasműtéttel távolítsák el a páciens mindkét petefészkét. Azáltalam végzett vizsgálat során a kétoldali petefészek csokoládé ciszta melletta méh izomzatában illetve a Douglas üreg mélyén lévő heges endometriosist is észleltem.

A második vélemény teljesen különbözött az elsőtől. Az endometriosis ezen összesformája laparaszkópiás műtét során megoldható, anélkül, hogy akár a méh akár apetefészkek eltávolításra kerülnének. Speciális altatóorvosi kivizsgálás utánhárom héttel került sor a beavatkozásra, mely során mindkét oldalipetefészekből kihámoztam a cisztákat az ép petefészek szövet megmentésével, améhből kimetszettem az endometriosisos területet, valamint lézer segítségével aDouglas üreg mélyén lévő – a végbelet is érintő – csomót eltávolítottam.

A páciens három kórházban töltött nap után egy hét múlva visszatértmunkahelyére, majd két hónappal később spontán teherbe esett. A terhesség 38.hetében végzett császármetszés során a kismedencében körültekintve teljesenregenerálódott szöveteket találtam.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannak megválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!