Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS): tünetei és kezelése

Legújabb cikkünk: PCOS: Az egyik leggyakoribb, de legkevésbé ismert női betegség

A PCO szindróma napjainkban az egyre növekvő számú meddő párok nőtagjainál kb. 20-30%-ban előforduló kórkép. A betegséget 1927-ben Stein és Leventhal írta le először, ezért utánuk a betegséget Stein-Leventhal syndromának is hívják.

A PCOS kórképben a központi idegrendszer nemi irányító hormonjainak egyensúlya is felbomlik, melyet laboratóriumi tesztekkel tudunk igazolni. A legújabb ismeretek szerint a kórkép kialakulásában nagy jelentősége van a cukoranyagcsere-egyensúly fenntartásáért felelős szabályozó rendszernek is.

A PCO szindrómát jellegzetes ultrahangkép, laborlelet és tipikus testi tünet-együttes alapján diagnosztizáljuk. Az ultrahangképen látható a megvastagodott kérgű petefészek, és az alatta gyöngysor-szerűen elhelyezkedő meg nem repedt és elsorvadt tüszők sora.

A PCOS testi tünetei között legjelentősebbek:

  • meddőség  
  • vérzészavar – ritka menstruáció 
  • a menstruáció hiánya 
  • testsúlynövekedés  
  • zsíros, pattanásos bőr 
  • hajhullás 
  • erősebb ovulációs fájdalom

A PCO szindróma kezelése attól függ, hogy meddőséggel párosul vagy sem. Családtervezési szándék nélkül gyógyszeres kezelés ajánlott, azonban pozitív családtervezési szándék mellett a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően operatív és gyógyszeres kezelés kombinációjával érhetjük el a legjobb eredményeket. Az inzulin rezisztencia egyensúlyának helyreállítása gyógyszeres módon szintén eredményekkel kecsegtethet.

A PCO szindróma műtéti kezelése során laparoszkópia segítségével „drilling” módszerrel elvékonyítjuk a petefészek megvastagodott kérgi részét és eltávolítjuk a felszaporodott sorvadt tüszők tartalmát, esélyt és helyet adva a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megnövekedett férfihormon szint drámai csökkenést mutat és a cikluszavar rendeződik.

A beavatkozást követően egy meddő páciensnél akár a spontán terhesség lehetősége is fennáll. A műtét után a petefészkek gyógyszeres stimulációját végezzük, hogy a kívánt terhesség minél hamarabb bekövetkezhessen. A beavatkozás miatti kórházi ápolás hossza 1-2 nap, a posztoperatív lábadozás és felépülés átlagos hossza 1-2 hét.

Amennyiben ide kattint, PCO szindróma endoszkópos eltávolításáról láthat műtét közben készült felvételeket.


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!