Ivarsejt fagyasztás

Embrió fagyasztás

A továbbiakban ismertetett kezeléseket a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegének vezető főorvosaként, az intézet szakmai hátterével végzem. 


Lombikbébi eljárás során, az embriótranszfert követően visszaültetésre nem kerülő, számfeletti embriók, ha megfelelően osztódtak és jó minőségűeknek tűnnek, fagyaszthatók és tárolhatók. A mélyfagyasztott embriók gyakorlatilag korlátlan ideig eltarthatók folyékony nitrogénben és felengedés után bármikor felhasználhatók.

A fagyasztott embrió transzfer (FET) stimulációs protokollja, kevésbé megterhelő pácienseink számára, mint a petesejt leszíváshoz vezető lombikbébi eljárás, mert a kezelés során egy egyszerű gyógyszeres sémát alkalmazunk és még a műtéti beavatkozást is elkerüljük. 

Az eljárás során a fagyasztás és felengedés kapcsán jégkristályok képződnek, melyek károsíthatják az embriókat. Ennek elkerülésére az embriókat speciális fagyasztási program segítségével fagyasztjuk le, a víztartalmának jelentős részét el kell távolítani a sejtekből. Erre különleges tápoldatokat használunk, amelyek a víztartalom elvonása mellett stabilizálják a sejtek szerkezetét is.

Még a legkörültekintőbb fagyasztási módszerek mellett is az embriók egy része elpusztul a fagyasztás és felengedés során. Az alkalmazott anyagokon és módszereken kívül egyéni adottságok is befolyásolhatják a fagyasztás eredményeit, egyes embriók jobban, mások kevésbé bírják elviselni a fagyasztás és felengedés során bekövetkező változásokat. 

Az embriók tárolása folyékony nitrogénben történik, -196 C-on. Az igen alacsony hőmérsékletet számítógéppel vezérelt, speciális fagyasztó-berendezésünk segítségével érjük el, amely egy professzionális program szerint fokozatosan hűti le az embriókat a legnagyobb biztonság érdekében. Optimális esetben, jó szerkezetű embriók esetében a túlélés akár a 75-80%-ot is elérheti. 

Spermium fagyasztás

A spermiumok crioprezervációja, az embriók lefagyasztásával szemben jóval egyszerűbb. Ennek két fő magyarázata, a rendelkezésre álló nagyszámú sejt és a környezeti viszonyokhoz jobban idomuló, kevésbé érzékeny sejtek. A fagyasztási folyamat során keletkező jégkristályok azonban itt sem kívánatosak, speciális oldatot kell alkalmazni, amely növeli a túlélést és stabilizálja a spermiumok szerkezetét. 

Intézetünkben lehetőség van a spermiumok saját célra történő fagyasztására, amelyet a későbbi időszakban használhatunk fel. 

Petesejt fagyasztás

Intézetünkben törekvések vannak arra, hogy a fejlett technikai színvonalú társadalmak újszerű eljárásait mi is alkalmazhassuk. A petesejt fagyasztás folyamata is ezen eljárások közé tartozik.

A fagyasztott petesejtből kialakuló terhességek aránya jelenleg még alacsonyabb, mint a fagyasztott embriókéból. Ennek fő oka a későbbiekben nélkülözhetetlen osztódási orsó fehérjéinek fagyasztás hatására bekövetkező károsodásában keresendő. 

Vitrifikáció

Ez egy viszonylag friss módszere a fagyasztásnak, itt a fagyasztandó ivarsejteket rövid ideig nagy koncentrációjú fagyasztó oldatba helyezzük, utána egy kis térfogatú cseppben azonnal folyékony nitrogénbe tesszük. Ezzel a módszerrel elkerülhető a jégkristályok és azok roncsoló hatásának kialakulása. Intézetünkben mindkét fagyasztási módszer (számítógéppel vezérelt hagyományos és a vitrifikáció) is elérhető. 

Embrió, spermium, petesejt tárolás

Az embriók és petesejtek tárolása műszalmákban, a spermiumoké ampullákban történik. Intézetünkben található modern tárolókkal a hőmérséklet ingadozás kiküszöbölhető, ami azért fontos, mert az erős ingadozás károsíthatja az ivarsejteket. 

A műanyag szalmákat és ampullákat megfelelő kódszámmal és jelöléssel látjuk el, a tárolótartályban áttekinthetően vannak elhelyezve és a számítógépes nyilvántartás segítségével könnyen visszakereshetőek. Így a minták összecserélése kizárt. 

A tároló berendezés tartalék áramforrással rendelkezik áramszünet idejére, a tárolóban a folyékony nitrogén csekély párolgása miatt sem csökken a szintje kritikus érték alá. Az ivarsejtek elvileg korlátlan ideig tárolhatók, amennyiben a tárolás körülményei változatlanok.

Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!

  

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!