Laparoszkópia menete

Az endoszkópia speciális esete a laparoszkópia, melysorán a hasüregben történnek diagnosztikus és terápiás beavatkozások. A laparoszkópialegfőbb előnyei a nyílt műtéttel szemben a kisebb műtéti megterhelés, alacsonyabbkockázat, a rövidebb gyógyulási idő, és a gyorsabb felépülés. Ez annakköszönhető, hogy laparoszkópia során a nagy hasfali vágás helyett csupán néhányapró metszés szükséges a beavatkozáshoz.

Laparoszkóppalma már olyan elváltozások is rutinszerűen megoldhatók, mint a mióma, endometriózis,PCO, méhen kívüli terhesség, vizelettartási zavarok, kismedencei összenövések,vagy a méh eltávolítás.

A laparoszkópos kezelés optimális eredményének eléréséhezpontos műtéti terv felállítására van szükség. Ehhez a műtétet meg kell előznieegy alapos kivizsgálásnak, mely során alapos képet kapunk a kismedenceiviszonyokról, és a kezelendő elváltozásról (pl. endometriózis, mióma, ciszta,stb.). Ilyenkor szükség szerint gyakran végzünk többszöri ultrahangot, esetlegMRI vizsgálatot, végbélen keresztüli ultrahangot, végbéltükrözést éshúgyhólyagtükrözést is.

Alaparoszkópos műtéteket altatásban végzik, átlagos időtartama a beavatkozásfajtájától és az elváltozás súlyosságától illetve az operatőr jártasságától isfügg.

 

Abeavatkozás során először gázzal feltágítják a kismedencét, hogy az optikaieszközök számára jobban vizualizálható legyen a hasüregi tér. Ezután 3-4 kismetszést ejtenek a hasfalon, amelyeken keresztül optikai műszert illetve mikrosebészetieszközöket juttatnak a hasüregbe. A diagnosztikai tükrözésselegyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, miómák eltávolítására,összenövések oldására - is sor kerülhet.

A laparoszkópos ebavatkozások után jóval gyorsabb afelépülés, mint a nyitott műtétek után. Laparoszkópiát követően általában kétnapos kórházi bent fekvésre van szükség. Ezután a páciens otthonába távozhat,majd néhány kímélőbb napot szoktunk ajánlani, amely után visszatérhet normáléletviteléhez. Hazabocsátáskor a pácienssel átbeszéljük a továbbilehetőségeket, melyek mind a teherbe esésre, mind a kiújulás elkerülésérevonatkoznak.


Orvosi Másodvélemény

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!