Endoszkópos fogalomtár

Az endoszkópia jelentése benézés,ami általában az emberi test belsejébe való betekintést jelenti. Endoszkópiasegítségével megvalósítható az üreges szervek, testüregek kis behatoláson át, vagytestnyíláson át, optikai eszköz segítségével történő vizsgálata, műtétikezelése. Napjainkban az optikai eszközön át érkező kép monitorra kivetítvekövethető.

A nőgyógyászati endoszkópia a női szervek kis behatoláson át végzettvizsgálatát és kezelését jelenti.

Azendoszkópia speciális esete a laparoszkópia, ami azendoszkópia azon ága, mely során a hasüregben történnek diagnosztikus ésterápiás beavatkozások. (leggyakrabban nőgyógyászati beavatkozások ésepekőműtét). A laparoszkópia legfőbb előnyei a nyílt műtéttel szemben a kisebbműtéti megterhelés, alacsonyabb kockázat, kevesebb fájdalom, a rövidebbgyógyulási idő, és a gyorsabb felépülés.

Leggyakrabbanalhasi panaszok, különböző nőgyógyászati problémák, illetve meddőség esetén javasolta kismedence tükrözése. Laparoszkóppal ma már olyan elváltozások isrutinszerűen megoldhatók, mint a mióma, endometriózis, PCO, méhen kívüliterhesség, vizelettartási zavarok, kismedencei összenövések, vagy a méheltávolítás.

Alaparoszkópos műtéteket altatásban végzik, átlagos időtartama a beavatkozásfajtájától és az elváltozás súlyosságától illetve az operatőr jártasságától isfügg. A beavatkozás során először gázzal feltágítják a kismedencét, hogy azoptikai eszközök számára jobban vizualizálható legyen a hasüregi tér. Ezután3-4 kis metszést ejtenek a hasfalon, amelyeken keresztül optikai műszertilletve mikrosebészeti eszközöket juttatnak a hasüregbe. A diagnosztikaitükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, miómák eltávolítására,összenövések oldására - is sor kerülhet.

Hiszteroszkópia más néven a méhüreg tükrözését, améhüregbe történő betekintést jelent. A vizsgálat során egy optikaiműszert ún. hiszteroszkópot - vezetnek a hüvelyen és a méhnyak csatornánkeresztül a méhbe, majd a méh üregét folyadék bejuttatásával kitágítják. Így améh belső felülete és a méhnyálkahártya pontosan és alaposan megvizsgálható.

A hiszteroszkópia leggyakrabban vérzési zavarok, vetélési hajlam vagyismeretlen eredetű alhasi panaszok esetén nyújt kiváló vizsgálati és terápiásalternatívát. A beavatkozás kis megterhelésű, fájdalomccsillapítás mellettvégezzük – ez lehet helyi érzéstelenítés vagy rövid altatás. A beavatkozástkövetően egy napos kórházi tartózkodást javaslunk, de sok esetben a páciens mégaznap otthonába távozhat.

A hiszteroszkópos eljárás nagy előnye az, hogy ezzel a vizsgálati módszerrelgyakran olyan elváltozások is kimutathatók, melyeket más módszerekkel - pl.ultrahanggal - nem lehet feltárni (pl. polipok, méhüregi összenövések, fejlődésirendellenességek, stb.) Hiszteroszkópia során továbbá lehetőség van speciálisműszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) juttatni a méhbe, melyekkel szövetmintátlehet venni, illetve rekonstruálni lehet a normálistól eltérő méhüreget.

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!