Stimuláció, hiperstimuláció

Ovulációs problémák esetén, ha nincs, vagy nem szabályos a peteérés, akkor gyógyszeres stimulálással lehet azt szabályozni, beállítani. A mesterséges megtermékenyítési eljárások során szintén szükség van a peteérés, illetve ovuláció folyamatába történő beavatkozásra, abból a célból, hogy a megtermékenyítés ideje kiszámítható legyen, és így a lehető legnagyobb eséllyel bekövetkezzen a terhesség.

A menstruációs ciklus során, a vérzés alatt megemelkedik az ún. FSH hormon szintje, ami a tüszők érését hivatott elősegíteni. Amint az FSH szint eléri vagy meghaladja a küszöbértéket akkor a tüszők egy-egy kis csoportja fejlődésnek indul. A ciklus 5-6. napjától az FSH szintje csökkenni kezd, és így a tüszők közül csak a domináns tüsző fejlődik tovább, majd megreped a ciklus közepén.

Amennyiben a ciklus 2-3. napjától kívülről viszünk be FSH tartalmú készítményt és így átlépjük az FSH küszöböt, akkor több tüsző indul fejlődésnek. Nagyobb adag FSH beadása esetén nem lesz szelekció, megszűnik a dominancia elve és multifollikuláris fejlődés megy végbe.

Mivel az eljárás során nagy hatáserősségű hormonnal kezelik a pácienst, ezért fokozott ellenőrzésre van szükség. Folyamatosan figyelik ultrahangon a petefészkeket a hiperstimulációs szindróma kialakulásának veszélye miatt.

A kezelés történhet tablettával, injekciók formában, vagy kombináltan is. A tüszőrepedést az orvos által meghatározott időpontban egy újabb – injekció formájában beadott - hormonnal érik el.

Az így - mesterségesen meghatározott időpontban - történő tüszőrepedés elősegíti, hogy biztosan a termékeny időszakban alkalmazza a pár az időzített együttlétet, vagy kerüljön sor a mesterséges megtermékenyítési eljárásra.

Az ovuláció indukciónak két fő rizikója van: a hiperstimulációs szindróma(OHSS) - azaz amikor a petefészek túlstimulálódik, egyszerre túl sok tüsző kezdérni -, illetve a többes terhesség. Ha az ultrahangvizsgálat során bármelyiketészleli az orvos, általában megszakítja a kezelést.

A hiperstimulációs szindróma ritkán előforduló, de akár súlyos állapot islehet, így mindenképpen fokozott figyelmet igényel. A páciens alhasi fájdalmat,puffadást, émelygést és néha nehézlégzést érez, szélsőséges esetben kórházikezelésre is szükség lehet.

Az ovulávió indukció minden esetben szigorú orvosi előírások - protokollok - mentén zajlik, amit minden esetben a pácienshez személyre szabottan igazítanak. A kezelési séma kiválasztásánál figyelembe kell venni az aktuális hormonszinteket, a ciklus hosszát, a pácoiens  életkorát, illetve a korábbi kezelések eredményeit.

Az inszeminációs kezelésekről és az IVF (lombik bébi) eljárásról bővebben is olvashat a honlapomon.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!