Progeszteron

Egyfajta női nemi hormon, ami segíti a szervezetet felkészülni a terhességre.

A progeszteron hormon szintje a tüszőrepedést (ovulatio) követően emelkedik meg, a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben (corpus luteum), a tüszőrepedést is kiváltó (luteinizáló) (LH) hormon hatására.

Hatására a méhnyálkahártya (endometrium) olyan fejlett stádiumba kerül (szekréciós fázis), amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt az éppen ekkorra ideért, és megfelelő fejlettséget (hólyagcsíra-állapotot) elért megtermékenyített petesejt beágyazódásához és méhlepény (placenta) kialakulásához.

Ha a terhesség (graviditas) bekövetkezik, a sárgatest továbbra is fennmarad, és hormonjaival védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait. Ha terhesség nem következik be – mint ez az esetek többségében történik – a progeszteron szint a hipotalamo-hipofízeális rendszer és a petefészek (ovarium) működése közötti negatív visszacsatolás következtében leesik, a méhnyálkahártya leválik és kilökődik, azaz bekövetkezik a menstruáció.

Forrás: Wikipedia

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!