Petefészek ciszta

A petefészek ciszta egy összefoglaló kifejezés, mely legtöbbször egy folyadékkal telt, hártyával vagy vaskosabb fallal körülvett elváltozást jelöl, mely a petefészken alakul ki.

A petefészek ciszták többféleképpen kialakulhatnak:

  • A tüszőérés során a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik. Többnyire így alakulnak ki a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták.

  • Endometriózis kapcsán is kialakulhatnak a petefészekben ciszták, ezeket csokoládé cisztának nevezzük.

  • A petefészek állományában, a magzatfejlődési korból visszamaradt, rendellenes sejtmaradványokból is létrejöhet ún. dermoid ciszta, amely különféle szöveti elemeket - haj , szőr, fog, stb. - tartalmazhat. Ezek eltávolítása műtétet tesz szükségessé.

  • A petefészket stimuláló horomonok is okozhatnak cisztát. Ezeket a kezeléseket főleg a meddőség kezelésében alkalmazzák, olyan célból, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez minél több tüsző érjen, és így növeljék a terhesség esélyét. Ilyenkor a két petefészek megnő és akár tojásnyi méretű ciszta is kialakulhat bennük. Ezek a ciszták később akár vissza is húzódhatnak, akár teljesen meg is szűnhetnek a kezelés befejeztével, vagy a menstruációt követően.

  • Rosszindulatú elváltozások következtében is kialakulhatnak petefészek ciszták. Szerencsére a fiatal- és termékeny korban jelentkező petefészek ciszták döntő többsége azonban jóindulatú.
Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek, beavatkozásra általában nincs szükség. A nagyobb ciszták feszülést, a környező szervek nyomását, ezáltal fájdalmat okozhatnak, illetve meddőség hátterében is állhat petefészek ciszta. A policisztás ovárium szindrómáról bővebben is olvashat a honlapon.

A petefészek ciszták jól diagnosztizálhatók ultrahang segítségével, a petefészkek különösen hüvelyi ultrahang vizsgálattal jól láthatók, mert ilyenkor a szeméremcsont nem árnyékolja le a kritikus területeket.

A színkódolt hüvely ultrahang vizsgálat segítségével a ciszta rosszindulatúsága is kizárható vagy megerősíthető. Nagy valószínűséggel elkülöníthetők a funkcionális és organikus ciszták, segítségével jól felismerhető a dermoid ciszta is.

Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, mérete növekszik, szöveti elemeket tartalmaz, a hasüregben bő szabad folyadék van, úgy a felmerül a rosszindulatúság, és a ciszta műtéti eltávolítása válik szükségessé.

A petefészek ciszta kezelése többféle módszerrel lehetséges:

Célzott punkció: A vizsgálat alkalmával, ultrahang ellenőrzése mellett, egy hosszú tűvel megszúrják a cisztát, és tartalmát leszívják. A leszívott ciszta tartalom alapján a petefészek ciszta eredete sokszor egyértelműen azonosítható. A leszívott folyadék lehetőséget nyújt sejttani (citológiai) vizsgálat elvégzésére, mely segíthet a rosszindulatúság kizárásában.

Hasi tükrözés (laparoszkópia) során a ciszták szemügyre vehetők, azokból szövettani mintát vehetnek, tartalmát leszívhatják, sőt a kisebb cisztákat akár el is lehet távolítani laparoszkópos úton. A beavatkozás során megpróbálják kihámozni a cisztát a petefészek állományából úgy, hogy minél kevesebb működő, egészséges petefészekszövet kerüljön eltávolításra. Amennyiben ez műtéttechnikai szempontból nem lehetséges, akkor sajnos az egész petefészket ki kell venni.

A petefészek cisztákról bővebben is olvashat a honlapon.

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!