Petevezeték elzáródás: tünetei, okai, kezelése

Ha a páciens gyakranvisszatérő kismedencei gyulladásokra, felfázásokra és alhasi fájdalomra panaszkodik, akkor ezek azok a tünetek, melyek felhívják a figyelmet arra, hogya kivizsgálás során petevezeték elzáródást találhatunk.

A petevezetékelzáródás sok esetben a kismedencében korábban fennálló Chlamydia fertőzés következménye, ezért ha ilyen tenyésztési eredményt észlelünk, akkor ennek kezeléséremindig fokozott figyelmet kell szentelnünk.

A petevezeték elzáródás lehetegyoldali és kétoldali, lehet végleges és átmeneti, lehet – műtéti úton -megnyitható és nem megnyitható. A kétoldali petevezeték elzáródás teherbe esésiképtelenséget jelent, míg az egyoldali állapot esetén a teherbe esési képességcsak csökken, de nem szűnik meg.

A petevezeték elzáródásának leggyakoribb ésultrahanggal legjobban észlelhető módja az ún. hydrosalpings, vagy zsákkürt,mely a petevezető végénél lévő heges lezárást jelenti, amitől a petevezetőbenfelszaporodó gyulladásos folyadék zsákszerűvé tágítja, és ezáltal szünteti megvéglegesen annak funkcióját.

Amennyiben ilyen állapotot észlelünk, a továbbimeddőségi kezelések előtt ezen hydrosalpings/zsákkürt műtéti – laparoszkópiás -megoldására van szükség, hogy a további teherbeesési képességet javítsuk.

Speciális esetekben van lehetőség laparoszkópia útján a lezártpetevezetők megnyitására is. Ezen eljárásokhoz sikerességét nagyban befolyásolja az orvosmunkacsoport gyakorlottsága.

Amennyiben a kezelésünk kapcsán nem sikerüllegalább egy átjárható petevezetőt kialakítani, úgy lombikbébi eljárást szoktamjavasolni és alkalmazni pácienseim számára.

A témáról bővebben a petevezeték átjárhatósági vizsgálatok aloldalon olvashat.
További link a témában: HYCOSY vizsgálat.

Orvosi Másodvélemény

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!