Menstruációs ciklus

A női nemi működés ciklikus jellegű. A menstruáció a méhnyálkahártya havonta (átlagosan 28 naponként, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutathat 21-35 nap között) történő lelökődését és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti. A menstruációs ciklus a menstruáció első napjával kezdődik.

A menstruációs ciklus során a női szervezet havonta felkészül a terhességre. A ciklus a menstruáció első napjától számított folyamat – a tüszőéréssel kezdődik, amelyet az ovuláció, majd a sárgatest kialakulása és elsorvadása követ. Mindeközben a méhnyálkahártya először felépül, majd lelökődik.

A menstruációs ciklus során zajló élettani folyamatok


A menstruációs ciklus során a petefészekben több tüsző indul érésnek, de általában csak egy jut el a végleges érési fázisba. A 14. ciklusnap körül bekövetkezik a tüszőrepedés (ovuláció), amikor az érett petesejt kiszabadul a tüszőből és a hasüregen keresztül a petevezetékbe kerül, ahol létrejöhet a megtermékenyítés. 

A női ciklus "órája" az agyban van, ami irányítja a petefészket, s ez annyit jelent, hogy a petefészekben zajló tüszőérés időtartama határozza meg a menstruációs ciklus első felének időtartamát (a menstruáció első napjától az ovulációig tartó időszakot), amely akár 7–21 nap is lehet. A ciklus második szakasza, az ovulációtól a következő menstruációig eltelt idő meglehetősen pontosan 14 nap szokott lenni.

Nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani annak, ha az egyes vérzések között eltelt idő egy kicsit rövidebb vagy hosszabb. Sokan nyugtalankodnak, ha a menstruációjuk nem pontosan 28 naponta jelentkezik. Nincs ok aggodalomra, ha a ciklus néhány napot késik vagy siet. Nem lehet pontos adatokat mondani az ún. normális vérzés időtartamára és mennyiségére sem. Mindez teljesen egyéni.

A folyamat a hormonrendszer szabályozása alatt áll, és a női nemi hormonok közreműködésével zajlik. A ciklus első felében a hormonális hatások a petesejt érését és a tüszőrepedést biztosítják a méhnyálkahártya felépülésével egyidejűleg, míg a ciklus második felében méhnyálkahártya alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt befogadására. A megrepedt tüsző helyén kevés vérzést követen napok alatt kialakul az ún. hormontermelő sárgatest, ami – ha nem jön létre terhesség – elsorvad, már nem termel hormont. Ha terhesség nem következik be, a méhnyálkahártya a hormonhiány hatására lelökődik, és megindul a következő ciklus menstruációs vérzése. A levált nyálkahártya és a vér a hüvelyen keresztül ürül ki a méhből. Ha a fogamzás és a terhesség létrejön, a sárgatest a terhesség 12. hetéig fennmarad, és biztosítja a szükséges hormontermelést. Szerepét a kialakuló méhlepény veszi át a terhesség második harmadától.

Forrás: http://www.springmed.hu/sex/menstruacio.htm
Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!