Megtermékenyülés

A férfi és a női ivarsejtek egyesülését, megtermékenyítésnek nevezzük. Az így keletkezett új sejt neve: zygóta, ami egy ÚJ ÉLET KEZDETÉT jelenti.

Minden nőnél a havi ciklus során kb. 150 petesejt indul fejlődésnek, de ebből általában csak 1 érik meg. Az ovuláció során a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezető felé vándorol. A petesejt pontos kiszabadulásának idejét meghatározni nem könnyű, de ma már kaphatók különböző ovulációs tesztek, és a hőmérsékletméréssel is megállapítható.

A petesejt élettartalma mindössze 12-24 óra, így ha ez idő alatt nem találkozik a spermiummal elhal, és felszívódik, majd a havi vérzéssel távozik. A petesejtet kibocsájtó tüszőben fejlődik az úgynevezett sárgatest, amely a sárgatest hormont termelik - ez az esetlegesen kialakuló terhesség során játszik fontos szerepet.

Bár az együttlétek során több száz millió spermium indul útnak, csupán kb. 10 % éri el a nyakcsatornát. A spermiumok ezután 48-72 óráig képesek még életben maradni és türelmesen várni a petesejtre. Ha ez idő alatt találkoznak, 12-24 óra alatt végbe mehet a megtermékenyülés.

A petesejtet csak egy spermium termékenyítheti meg, ezután összeolvadnak, majd együtt vándorolnak tovább. Megindul az osztódás, először két majd négy részre osztódik, majd eléri az úgynevezett szedercsíra állapotot.


A megtermékenyülésről egy nagyszerű 3D animációt mutat be a következő link.
(Forrás: http://www.intima.hu/intim-magazin/terhesseg/megtermekenyules-kepekben)

Megtermékenyülés 3D animáció

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!