Méhfejlődési rendellenesség – kétszarvú méh


Rendelőmetegy 30 éves páciens kereste fel azzal a panasszal, hogy két és fél éve nem esikteherbe és szeretne egy meddőségi kivizsgáláson részt venni.

A vizsgálatilépések teljes körű tisztázása után, az első ultrahang vizsgálattal észleltem,hogy egy speciális méhfejlődési rendellenesség un. kétszarvú méh” diagnózisaáll fenn. Ennek lényege, hogy a méh két „fele” nem forr össze a magzatifejlődés során ezért két csökevényesebb méh-fél üreg van jelen a szervezetben.

Ezen kórkép mellett néha látunk spontán teherbe esést, azonban a méhüregnagyfokú beszűkültsége miatt ennek elmaradása sokkal valószínűbb és gyakoribb.A meddőségi kivizsgálás többi lépése nem mutatott eltérést.

Akétszarvú méh egy komplex, több lépésből álló műtéti procedúrával került megoldásra.Páciensem endoszkópos műtéti megoldást választott, mely során méhüregi éshasüregi tükrözéses eljárást kombinálva oldottuk meg a két méh szarv közöttiterület kiirtását és a két méh-fél újra egyesítését.

A műtét után 2 nappalpáciensünk gyógyultan távozott. 6 hónapos gyógyulási idő után ismételtdiagnosztikus beavatkozás során láttuk, hogy a méhüreg egyesítés jól sikerültés így a spontán teherbe esési próbálkozás elindulhatott. Ezt követően 4hónappal spontán teherbe esett és jelenleg 26 hetes elégedett kismama.

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!