Endometriózis

Az endometriózis olyan betegség, melyben a (normális esetben csak a méh belső felszínéntalálható) méhnyálkahártya-szövet a méhüregén kívül is megtalálható. Az endometriózis megbetegedés nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen valóelőfordulását jelenti. Az endometriosis nem fertőző betegség.

Azendometriózis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban hasonlóanfelépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. Szemben a méhnyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózisszövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennekeredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutásaa csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással éshegképződéssel.

Az endometriózis csomók leggyakoribbelhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a húgyhólyag falát, a méh izomzatát és külső felszínétés a medence hashártyaborítékát. Ezen szigetek ritkán előfordulhatnakhasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben,a húgyhólyagban, a hüvelyfalban,a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.

A csomók megrepedése esetén azok elhelyezkedésétőlfüggően egyéb szövődmények is felléphetnek – újabb területre valószóródás, összenövések képződése, bélvérzés vagy elzáródás, hólyagműködési zavar – vérvizelés, görcsös vizelés – egyéb panaszok.

Az endomtriózis tüneteiáltalában az idő előrehaladtával romlanak, bár bizonyos esetekben atünetek javulása majd újra kialakulása a jellemző. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.

A témáról bővebben az endometriózis című oldalamon olvashat.


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!