Embrio transzfer

Embriónak amegtermékenyített petesejtet nevezzük a 2. terhességi héttől a harmadik hónapbetöltéséig. Lombik bébi eljárás során, a leszívott tüszők megtermékenyítésétkövetően, az embriók vékony műanyag katéter segítségével történő beültetését améhbe nevezzük embrió transzfernek.

Lombik bébi (IVF) eljárás során, első lépéseben a petesejt termelődéstgyógyszeresen stimuláljuk, majd a szintén gyógyszeresen előidézett ovulációtkövetően a tüszőket leszívjuk - ezt nevezzük punkciónak.

Ezt követően a leszívott petesejtek megtermékenyítése az anyaméhen kívültörténik, az előkészített spermával. A megtermékenyülést követő sejtosztódásmég laboratóriumi körülmények között zajlik, az embriókat speciális táptalajbantárolják.

A megtermékenyített petesejteknek az anya méhébe történő visszahelyezése - azembrió transzfer - a leszívást követően 48-72, esetleg 120 órával történik. Azembrió transzfer egy fájdalommentes, ambulanter elvégezhető beavatkozás, melyetaltatás nélkül végzünk. Az előembriókat vékony műanyag katéter segítségévelfecskendezik be az anyaméhbe, majd a katéter mikroszkóppal ellenőrzik, hogybiztosan átjutott rajta az előembrió. Az előembriók méhen belülui elhelyezésétultrahanggal ellenőrzik.

Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínűsége növekedjék, általában nemegy, hanem több előembriót ültetnek vissza. Háromnál több embrió visszaültetéseszintén nem javasolt, a többes terhesség kockázatait mérlegelve. Az embrió transzfert követően néhány napos ágynyugalom javasolt, illetve a fizikai megerőltetés iskerülendő.

Egy embrió transzfert mutat be a linkre kattintvamegtekinthető videó.

Az eljárásról bővebben az IVF (lombik bébi program)című oldalamon olvashat.Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!