Csokoládé ciszta

A cysta endometrialis/endometrioma a petefészekben endometriózisosszigetekből kialakult, vért, törmeléket tartalmazó, barnás bennékűciszta. Akkor képződik, amikor a méhnyálkahártya (az endometrium) apetefészekbe költözik be - rendszerint egy olyan tüszőbe, melyből apetesejt már kiköltözött.

Mivel a petesejt helyén kialakult cisztáról vanszó, a csokoládé ciszta eleinte nem feltűnő, a normál tüszőknek megfelelő 1-2 cm-escisztikus képlet látható, esetleg ultrahanggal a sűrűbb bennék tehetigyanússá az elváltozást. A nevét nemes egyszerűséggel onnan kapta, hogyúgy néz ki, mintha olvadt csokoládé lenne a hasüregben a cisztabelsejében.

A rendellenesség eleinte nem feltűnő, ám a csokoládé ciszta a havi ciklusnak köszönhetően hónapról hónapra növekszik. A benne lévő vér idővel besűrűsödik, valamint megbarnul - innen is ered az elváltozás neve. Gyakran előfordul, hogy a csokoládéciszta mindkét petefészekben kialakul, ilyenkor azok megnagyobbodnak, és összeérhetnek, sőt, akár össze is tapadhatnak a méh mögött.

A csokoládé ciszta leggyakoribb tünetei: hasi fájdalom, fájdalmas közösülés, rendszertelen vérzés erős, fájdalmas menstruáció, illetve meddőségi problémák hátterében is állhat csokoládé ciszta. Ilyen esetekben a sebészi megoldás javasolt.

A témáról bővebben az endometriózis oldalamon olvashat.

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!